Hamilelikte evde veya dışarıda kedi beslemek aşağıdaki kurallara dikkat edildiği sürece güvenlidir. Öncelikle kedinizin bir veteriner tarafından kontrolünü ve aşılarını, parazit ilaçlarını yaptırmanız gerekir. Kedilerde bulunan toksoplazma (toxoplazma) denilen parazit hamilelikte anneye geçerse bebeği etkileyebilmektedir, bu konuda detaylı bilgiyi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. Aşağıdaki kurallara dikkat edildiği sürece bu parazitin anneye bulaşması ve hastalık yapması söz konusu değildir.
Aslında insanların neredeyse yarıya yakını yaşamlarının herhangi bir döneminde toxoplazma ile enfekte olurlar ama çoğu kişi de herhangi bir belirti vermez. Genellikle grip benzeri ateş, yorgunluk, halsizlik, kas ve eklem ağrıları gibi hafif belirtilerle kendiliğinden iyileşir. Gebeliğin başlangıcında yapılan kan tahlili ile enfeksiyonu daha önce geçirdiğiniz saptanırsa yani toxoplazma IgG pozitif çıkarsa bağışıklık kazanmışsınız demektir ve gebelikte parazit ile temas etseniz bile tekrar bu hastalığı geçirmeyeceğiniz anlamına gelir.
Hamilelikte kedi bakımı nasıl olmalı?
- Hamileler kedinin kumu (dışkısı) ile temas etmemelidir, kumunun bakımını ve atılmasını evdeki başka insanlar yapmalıdır.
- Zaman zaman bahçe işleri ve toprakla uğraşıyorsanız bu işleri yaparken eldiven takmalısınız çünkü toprakta parazitler bulunabilir.
- Kedinizi okşamaya, sevmeye devam edebilirsiniz ancak sonrasında ellerinizi sabunla yıkamalısınız.
- Kedinizi çiğ et ile beslemeyin. Bu etler kediye parazit bulaşmasına neden olabilir.
- Kedinizi sokağa mümkün olduğunda az çıkartmalısınız. Dışarıdan parazit alma ihtimali vardır.
- Hamile kaldıktan sonra evinize yeni bir kedi (özellikle sokak kedisi) almayın, sadece eski kedinizi beslemeye devam edin.
İlgili Konular:
- Gebelikte Toksoplazma
- Gebelikte Kedi, Köpek, Kuş Beslemek
Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>