NORMAL DOĞUM NASIL YAPILIR - VİDEO İZLE

NORMAL DOĞUM NASIL OLUR? BEBEĞİN DOĞUMU NASIL GERÇEKLEŞİR?
Aşağıdaki videoda normal doğumun nasıl olduğunu izleyebilirsiniz. Normal doğum nasıl yapılır videosundaki aşamaları tek tek sıralamak gerekirse:
- Öncelikle bebek doğum kanalına yerleşir. Bu hamileliğin son haftalarında gerçekleşen bir durumdur. Bebek doğum kanalına yerleştiğinde anne karnının yüksekliğinin biraz azaldığını farkeder.
- Doğum sancıları sıklaştığında yani 5 - 10 dakkada bir düzenli ve şiddetli sancılar geldiğinde rahim ağzı (serviks) yavaş yavaş açılmaya ve incelmeye (silinmeye) başlar.
- Rahim ağzı açılırken bebek doğum kanalında aşağıya doğru ilerler ve aynı zamanda bebeğin kafası doğum kanalının çaplarına en uygun pozisyonu alacak şekilde dönüş hareketleri yapar. Bebeğin kafası doğum kanalından dışarıya kadar düz bir şekilde inmez, dönüş (rotasyon) hareketleri yaparak kanalın geniş ve dar alanlarından en uygun şekilde geçer.
- Rahim ağzı tamamen yani 10 cm açıldıktan sonra bebek doğum kanalından dışarıya çıkar. Gerekli ise bu sırada bebeğin kafasının çıkışını kolaylaştırmak için epizyotomi (doğum kesisi) yapılır. Bu esnada kafası içeride döndüğü yönün tersine dış rotasyon hareketi yaparak çıkar.
- Kafanın ardından omuzlar çıkar. Omuzlar yatay pozisyonda değil, birisi önde birisi arkada olacak şekilde çıkar.
- Omuzlardan sonra bebeğin göğsü, karnı, kalçası ve bacakları dışarıya çıkar.
- Bebek tamamen doğduktan sonra baş aşağı olacak şekilde bacaklarından tutulur ve ağzı, burnu temizlenir. Bu esnada göbek kordonu kesilir. Artık bebek tamamen doğmuştur ve temizlik, giydirme gibi işlemler yapılır.
- Bebeğin doğumundan yaklaşık 5 - 10 dakika sonra bebeğin eşi (plasenta) ayrılır. Plasentanın ayrılması bebeğin doğumu gibi sancılı ve zor olmaz. Plasenta ayrıldıktan sonra vajina ve rahim ağzı kanama kontrolü yapılır, gerekli ise dikiş işlemleri yapılır. Bu işlemler en fazla 20-30 dakika kadar sürer genellikle.
- Doğum sancılarının sıklaşmasından bebeğin doğumuna kadar geçen süre çok değişkenlik gösterebilir. İlk doğumlarda daha uzundur. 2-3 saat gibi kısa sürebileceği gibi 10 saat civarında uzun süreler alabilir.
- Dikiş işlemlerinden sonra anne ve bebek odasına alınır. Kanama ve tansiyon takipleri yapılır. Gerekli ilaç ve serumlar verilir.
- Genellikle normal doğumdan 1 gün sonra anne ve bebek bir hafta sonra kontrole gelmek üzere taburcu edilir.

Normal doğum nasıl olur videosu izle:




Çocuk doğarken vajina yırtılır mı? Bebek nereden doğar?
İlk doğumlarda genellikle bebeğin kafasının çıkacağı sırada vajnanın en dış kısmına doğum kesisi (epizyotomi) yapılır. İlk doğumlarda bazen, sonraki doğumlarda daha sık epizyotomi kesisi yapılmadan bebeğin doğduğu olabilir. Bazı doğumlarda epizyotımi yani doğum kesisi yapılmadığı halde vajina kendiliğinden yırtılabilir bebeğin zorlamasına bağlı olarak; bunlar genellikle ufak ve yüzeysel yırtıklardır ve dikişle tamamen iyileşirler.

Bebek doğarken makat yırtılabilir mi?
Bebek rahim içerisinden dışarıya doğru çıkarken önce rahim ağzından sonra vajina içerisinden geçer; bu çıkış yolunun makat ile bir ilgisi yoktur ancak en son çıkış anında aşırı gerilme ve büyük bir vajina yırtığı olursa bu yırtık makata doğru uzayabilir ve makat kısmında yırtık meydana gelebilir. Makatta yırtılma olması normal doğumda çok nadiren olabilecek bir durumdur ve genellikle dikiş ile onarıldığında tamamen iyileşir.

Doğum sırasında vajina ve makat dışında yırtık oluşabilir mi?
Nadiren dış taraftaki küçük dudaklar ve klitoris etrafındaki ciltte küçük sıyrıklar, yırtıklar, kanamalar meydana gelebilir. Bunlar çok ince ise bazen kendiliğinden dikişsiz bile iyileşebilir; ancak gerekli ise dikiş ile onarılırlar ve sorunsuz iyileşirler.

Bebek doğarken ağlar mı?
Bebek tamamen doğup göbek kordonu kesilene kadar ağlamaz. Vücudu anneden tamemen dışarı çıktığı anda göbek kordonu kesilir ve o anda bebek nefes alarak ağlamaya başlar.

Doğum anında anne ağrı hisseder mi?
Annenin karnında ve belinde ağrı, acı hissetmesi aslında doğum anına kadar olur. Rahim ağzı tamamen açıldığında ve bebek çıkıma geldiğinde yani bebeğin doğum anı başladığında anne derin nefesle ıkınma hareketleri yapar ve bebeği dışarıya iter; bu esnada hormonların ve yüksek adrenalinin etkisiyle sancı çektiği zamanlarda olan ağrılar gibi bir ağrı hissetmez. Bebeğin tamemen dışarı çıktığı an anne büyük bir rahatlama yaşar.

Doğum sırasında anne nasıl bir ağrı çeker?
Anne doğum anında ne kadar acı çeker sorusu bir çok anne adayının merak ettiği bir konudur. Öncelikle acı subjektif yani kişiye gire değişen bir kavramdır. Doğum veya bir yaralanma, kesi, çarpma gibi olay karşısında  aynı şiddette hasara maruz kalmasına rağmen bir kişi çok ağrı hissettiğini söylerken başka kişi az ağrı hissettiğini söyleyebilir; yani herkesin ağrı eşiği farklıdır. Ama genel olarak doğum sancıları sırasında ve bebeğin doğumu anında salgılanan yüksek miktarda hormonların etkisiyle anne doğum ağrılarını şiddetli bir acı şeklinde hissetmez; karnında ve belinde bir sertleşme ve baskı yapan bir ağrı gibi hisseder. Doğum ağrısını yaşayan her kadının tarif edişi farklıdır, herkes aynı şekil ve şiddette anlatmaz bunu ancak genel olarak çok rahatsızlık ve ızdırap veren bir ağrı değildir çünkü doğum gibi mucizevi bir olaya eşlik eden ağrı da fizyolojik olarak ve hormonların etkisi ile annenin doğum olayını en uygun şekilde gerçekleştirmesi için gelişmiştir. Anne doğum sırasında normal  bir insanın sahip olduğu hormonal durumdan çok farklı bir durumdadır; normal bir insan normal hormonal hali ile o rahim kasılmalarına ve sancılara çok zor dayanabilirken anne için durum böyle değildir, doğum sırasında artan hormonlar annenin bu ağrılara dayanmasını sağlar.

İlgili Konular:
- Normal Doğum
Normal Doğum Görüntüleri
Doğum Nasıl Gerçekleşir (Doğumun Mekanizması) - Video İzle
Bebeğin Doğum Kanalına İnmesi - Video İzle
- Doğumun Evreleri
- Bebeğin Doğum Anı (Soru Cevap Yorumlar)


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"