NORMAL DOĞUMDAN SONRA CİNSEL İLİŞKİ

Normal doğum sonrası cinsellik ne zaman başlayabilir?
Normal doğumdan sonra lohusalıkta dikiş (epizyotomi) olsa da olmasa da cinsel ilişkiye başlamak için ortalama 4-6 hafta geçmesi gerekir. Çiftler istedikleri takdirde bu süreden daha önce de ilişkiye girebilirler, bunun anneye veya babaya bir zararı olmaz ancak anne vücudu ve vajina tam olarak normal haline dönmediği için çiftler ilişkide rahatsızlık hissedebilirler. Doğumdan sonra ilişki olmadan sevişmek rahatsızlık vermediği sürece yasak değildir.

Normal doğum sonrasında cinsel ilişkide ağrı olur mu?
Doğumdan sonra 4-6 hafta süren kanama ve akıntıdan dolayı bu süreden önce ilişkiye girilirse rahatsızlık hissedilebilir, lohusa kadın cinsel ilişkiye girmek istemeyebilir. Ayrıca vajinada dikişi olan hastaların dikişlerinin iyileşmesi ortalama 2 hafta kadar alır, dikişler iyileşmeden önce ilişkiye girilmesi aşırı ağrıya neden olabilir ve dikişlere zarar verebilir. Bu nedenle epizyotomi dikişi olan hastalar doktor kontrolünde izin verilmeden cinsel ilişkiye başlamamalıdır. Doğumdan sonra birkaç ay vajinada kuruluk olması normaldir, eğer bu sizi çok rahatsız edecek düzeyde ise doktorunuza danışarak uygun ilaç tedavisi alabilirsiniz veya doktrounuza danışmadan cinsel ilişkide kayganlaştırıcı amaçlı satılan ürünlerden kullanabilirsiniz.

Lohusa iken ilişkiye girmek anne sütünü azaltır mı?
Halk arasında kırkı çıkmadan (40'ı çıkmadan) cinsel ilişkiye başlamanın anne sütünü azaltabileceği yönünde yanlış bir inanış nadir bölgelerde vardır. Cinsel ilişkiye girmek veya sevişmek anne sütünü azaltmaz ancak ilişki annenin acı duymasına neden olabilir.

Normal doğum yapanlarda ilişkide kanama normal mi?
Normal doğum yapan bir kadında doğumdan sonraki haftalarda ilişki sırasında veya ilişkiden sonra kanama veya kahverengi lekelenme, akıntı olması normaldir. Ancak lohusalık dönmi bittikten sonra yani 6 hafta süre geçtikten sonra olmaması gerekir, bu dönemden sonra hala ilişkide kanama veya lekelenme oluyorsa doktor muayenesi şarttır, rahim ağzında veya doğum dikişi bölgesinde bir problem olabilir.

Normal doğum sonrası ilişkide dikkat edilmesi gerekenler:
Doğum sonras özellikle emziren annelerde prolaktin hormonuna bağlı vajinada kuruluk olabilir, bu durumda kayganlaştırıcı jeller kullanılabilir. Eğer kötü kokulu akıntı ve kaşıntı varsa vajinada enfeksiyon (iltihap) gelişmiş olabilir ve kadının ilişkide acı duymasına neden olur, bu durumda doktor muayenesi ve gerekirse ilaç tedavisi şarttır. Lohusa kadın ilişki sonrasında vajinanın içini su veya herhangi bir madde işe temizlemeye çalışmamalıdır, bu vajen florasını bozarak enfeksiyona neden olabilir.

Doğumdan sonra ilişkiye girenlerde hamile kalma riski var mıdır?
Normal doğum veya sezaryenden sonra özellikle çok sıkı emzirmeyenlerde ilişki ile tekrar gebelik oluşma riski vardır. Adetlerin henüz başlamamış olması yanıltmamalıdır çünkü adetler başlamasa da gebelik meydana gelebilir. Bu nedenle doğumdan sonra korunma yöntemlerini doktorunuzla görüşerek size en uygun yöntemle korunmaya başlamanız önerilir.


İlgili Konular:
- Normal Doğum Yapanlara Öneriler
- Sezaryenden Sonra Cinsel İlişki
- Hamilelikte Cinsel İlişki
- Normal Doğum
- Doğumdan Sonra Vajinada Genişleme Ve Daralma (Soru Cevap Yorumlar)


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"