SEZERYANDAN SONRA CİNSEL İLİŞKİ

Sezeryan ameliyatından sonra cinsellik ne zaman başlayabilir?
Sezaryenden sonra lohusalıkta cinsel ilişki başlaması için ideal süre 4-6 hafta kadardır. Bu süre lohusalık dönemidir ve bu dönemde annenin bütün vücudu toparlanarak doğum öncesi formunu almaya çalışır. Doğum sonrası kanama ve akıntı bu sürenin sonunda biter. Anne kendisini fiziksel ve psikolojik olarak doğum sonrası bebek bakımı sürecine alıştırmış olur. Ancak bu süre şart değildir bazı çiftler daha kısa sürede ilişkiye hazır hissedebilirler, bazı çiftlerde ise daha uzun süre gerekebilir. İdeal olarak 4-6 hafta belirtilse de çiftler hazı hissettikleri ve istedikleri takdirde daha erken cinsel ilişkiye girilmesinin anneye veya ameliyat bölgesine, dikişlere bir zararı olmaz.

Sezaryenden sonra cinsel istekte azaltma veya değişiklik olur mu?
Özellikle ilk bir ay annenin ameliyat sonrası ağrı, yorgunluk ve bebekle ilgilenmesinden dolayı cinsellik konusunda isteğinde azalma olabilir, bu normaldir ve daha sonra düzelecektir. Ayrıca sezaryenden sonra 4-6 hafta azalarak devam eden kanama, lekelenme, akıntı vajinanın ilişkiye elverişli olmasını engelleyebilir, bu da eşlerin ilişkiden aldığı zevki azaltabilir.

Sezaryenden sonra vajinada kuruluk olur mu?
Sezaryenden sonra özellikle emziren annelerde vajinada kuruluk olabilir ve kadın bu nedenle ilişki sıraısında acı duyabilir. Bunu gidermek için kayganlaştırıcı jeller kullanılabilir. Eğer kötü koku ve enfeksiyon varsa bu tedavi edilmeden kuruluk ve ilişkide acı hissi tam olarak düzelmeyecektir.

Sezaryenden sonra ilişki pozisyonları:
Sezaryen ameliyatından sonra cinsel ilişki için önerilen belirli bir pozisyon yoktur, çiftlerin rahat ettiği ve kadının en az ağrı hissettiği pozisyonlar seçilebilir. Herhangi bir pozisyonun özellikle ameliyata verya dikiş yerine zarar vermesi söz konusu değildir.

Sezaryenden sonraki aylarda cinsel ilişkide hamilelik olabilir mi?
Sezaryen ameliyatından sonra özellikle çok düzenli emziremeyen annelerin hemen korunmaya başlaması gerekir. Korunmasız cinsel ilişki ile gebelik oluşma riski vardır. Anne adet görmeye başlamasa bile gebelik riski vardır, adetler başlamadan da yumurtlama olabilir ve hamilelik meydana gelebilir. Doğumdan sonra korunma yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sezaryenden sonra cinsek isteksizlik:
Ameliyata bağlı ağrı ve sızlamalardan dolayı ilk haftalarda zaten cinsel ilişki söz konusu değildir. Daha sonraki haftalarda annenin bebekle yoğun ilgilenmesi, gece uyuyamama, yorgunluk gibi nedenlerle cinsel istek genellikle iyi olmaz. Lohusalık döneminde (halk arasında kırkı çıkana kadar) süren akıntı ve lekelenmeler de vajinada kuruluk ve ilişkide rahatsızlık hissine neden olabilir, bu da isteksizliğe katkıda bulunur. Haftalar ilerledikçe genellikle birkaç ay içerisinde cinsel istek normale dönecektir.

Sezaryen veya normal doğum cinsel ilişki açısından fark eder mi?
Her ikisinden sonra da benzer sürede cinsel isteksizlik ve ağrı, zorluk olur, her ikisinde de ortalama bir buçuk ayda tamamen düzelme görülür. Tek fark normal doğumların bazılarında epizyotomi yani doğum kesisi ve vajinaya dikiş yapıldığı için ilk iki üç hafta dikiş yerlerinde ağrı olur, bu nedenle ilişki imkansızdır, vajinadaki dikişlerin tamamen iyileşmesi normalde en fazla 2-3 haffta sürer. Cinsel istek veya ilişkide ağrı hissetme bu dönemden sonra her iki doğum yönteminde de benzerdir.

Sezaryenden sonra ilişkide ağrı ve kanama olması:
Sezeryan ameliyatı olan kadınlarda ilk aydan sonra ilişkide ağrının çok hafif olması veya hiç olmaması gerekir, eğer şiddetli bir acı hissediliyorsaa mutlaka doktora başvurmak gerekir. Kanama zaten lohusalık döneminde yani halk arasındaki deyimiyle kırkı çıkana kadar lekelenme ve akıntı şeklinde azalarak devam eder. Sezaryenin üzerinden 6 hafta geçtikten sonra ilişki sırasında veya ilişki olmasa bile kanama, kırmızı-kahverengi lekelenme olmaması gerekir, eğer oluyorsa yine doktor değerlendirmesi şarttır. Bazı kadınlarda sezaryen ameliyatından sonra aylar hatta yıllarca ilişkide acı hissetme ve kasık ağrısı şikayeti devam eder; bu hastaların bir kısmı sezaryen ameliyatından önce böyle bir şikayetlerinin hiç olmadığını belirtirler. Bu hastalarda ayrıntılı değerlendirme gerekir, sebep bazen ameliyata bağlı ciddi yapışıklıklar veya endometriozis olabilir, başka nedenler de saptanabilmektedir.


İlgili Konular:
- Sezaryen
Sezaryen Sonrası Öneriler ve Yapılması Gerekenler
- Hamilelikte Cinsel İlişki
- Normal Doğumdan Sonra Cinsel İlişki


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"