GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) HEPATİT B AŞISI

Hamilelikte Hepatit B aşısı yapılır mı?
Hepatit B aşısı canlı virüs içeren bir aşı değildir, virüse ait canlı olmayan bazı antijenleri içeren bir aşıdır. Bu nedenle hamilelerde uygulanmasının anne veya bebek açısından bir sakıncası yoktur. Hepatit B aşısı "HBsAg antijeni" içerir, bu antijen non-enfeksiyöz özelliktedir yani anne ve bebekte hepatit hastalığı oluşumuna neden olamaz.

Hangi gebelere Hepatit B aşısı yapılmalıdır?
- Eşinde hepatit b olanlar. Bu kadınların eşlerinden hastalığı alma riskleri yüksek olduğu için aşı ile korunma planlanmalıdır.
- Yakın zamanda uyuşturucu kullanmı olan anne adayalrında da hepatit b alma ihtimali yüksek olduğu için aşılama planlanmalıdır.
- Gebelikten önceki 6 ay içerisinde birden fazla cinsel partneri olan kadınlar.

Özellikle yukarıdaki durumlarla ilgili hamilelere Hepatti B aşısı uygulnmalıdır. Hepatit B aşısı her hamileye rutin uygulanan bir aşı değildir. Daha önce aşı olmamış ve hepatit B virüsü ile karşılaşmamış, bağışıklanmamış her kadının hamileliği sırasında bu virüsle karşılaşma olasılığı terorik olarak vardır, bu aşıdan dikkatli olmalıdır. Karşılaşma olasılığı yüksek olan veya korunma amaçlı aşılama isteyen anne adaylarına aşılama uygulanabilir. Hamilelik sırasında Hepatit B virüsü alan bir anne adayı bu virüsü doğum sırasında bebeğine geçirebilir, bu konu hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kaynak: ACIP

İlgili Konular:
- Gebelikte Aşılar
- Gebelikte Hepatit (Sarılık)


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"