GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) KUDUZ AŞISI

Kuduz aşısı ilk olarak 1885 yılında Louis Pasteur tarafından uygulanmıştır.

Gebelikte kuduz aşısı uygulanabilir mi?
Kuduz aşısı canlı aşı değildir, inaktif aşı grubundandır. Araştırmalar çoğunlukla kuduz aşısının gebelik  ve bebek üzerinde olumsuz etkilerinin olmadığını göstermiştir. Kuduz virüsü ile temas şüphesinde olan hamile bir bayanın yeterli önlemler alınmaması durumunda çok kötü sonuçlarla karşı karşıya kalabilme ihtimali gerçeği nedeniyle hamilelikte bu tür gerekli durumlarda kuduz (rabies) aşısı ile proflaksi önerilir. Hatta gebeliği boyunca kuduz virüsü ile temas riski yüksek kadınlara temas öncesi de proflaktik olarak aşı önerilir.

Kuduz koruma ve kontrol yönergesinde belirtildiği üzere "çocuk, erişkin ve gebelerde kuduz bağışıklaması aynı şema ve dozlarla uygulanır."

Kuduz hangi hayvanlardan bulaşabilir?
Çakal, kurt, tilki, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanların kuduz hastalığını bulaştırdığı rapor edilmiştir. En çok köpek ısırmaları sonrası ortaya çıkar. Sanıldığının aksine sincap, sıçan, fare, hamster gibi kemirgen hayvanlar ve tavşanlar taşıyıcı değildir ve bu hayvanlar tarafından ısırılma bir risk oluşturmaz. Yarasa hariç bütün hayvanlar enfeksiyon sonucu ölürler. (Alıntı: http://asicalismagrubu.org)
İnsanlara kuduz virüsü genellikle kuduz olan hayvanın ısırması yoluyla bulaşır. Çok nadir olmakla birlikte kuduz mikrobu insanlara, hasta hayvanın tükürüğünün insanların gözüne, burun veya ağzına veya yaraya bulaşması yoluyla da geçebilir. (Alıntı: http://www.asidanisma.com)

Kuduz bir insandan diğerine bulaşır mı?
Şu ana kadar dökümante edilmiş, 15 adet insandan insana bulaş vakası bulunmaktadır. Bunların 8’inde kornea transplantasyonu, 7’sinde solid organ transplantasyonu ile bulaş gerçekleşmiştir. Kornea ve organ transplantasyonu ile bulaş yanında ısırma yoluyla da insandan insana bulaşmanın gerçekleşmesi “teorik olarak” mümkündür ancak şimdiye kadar böyle bir vaka bildirilmemiştir. Kuduz enfeksiyonu olan bir kişiye dokunmak, bu kişinin idrarı, kanı ve dışkısı gibi enfektif olmayan sıvıları ile temas kuduz virüsü ile karşılaşma olarak kabul edilmez ve kuduza karşı profilaktik tedavi gerektirmez. Ek olarak, kuduz aşısı uygulanan bir kişi ile temas etmek kuduz virüsü ile karşılaşma olarak kabul edilmez ve karşılaşma sonrası profilaksi gerektirmez. (Alıntı: http://www.asidanisma.com)

Kaynak: ACIP

İlgili Konular:
Gebelikte Aşılar


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"