DIŞ GEBELİK BELİRTİLERİ

DIŞ GEBELİKTE BELİRTİ VE ŞİKAYETLER

- Dış gebelikte (ektopik gebelik) en sık görülen belirti kasık ağrısıdır. Yaklaşık dış gebelik hastalarının %95'inde görülür.
- İkinci sırada en sık görülen şikayet vajinal kanama düzensizliğidir. Hastaların yaklaşık %75'inde saptanmıştır. Adet gecikmesine sıklıkla rastlanır ancak her zaman görülmeyebilir. Bazı hastalarda vajinal kanama mevcut olabilir.
- Adneksiyel hassasiyet (kasık bölgesinde muayenede ağrı ve hassasiyet olması) en sık saptanan bulgulardan birisidir. (%85-95)
- Karın ağrısı ve/veya kasık ağrısı
- Bayılma,  göz kararması, sersemlik, halsizlik: Bunlar dış gebelikten dolayı meydana gelen karın içerisine kanama sonucu gelişen belirtilerdir. Bu durumda tansiyon düşüklüğü (hipotansiyon) saptanır.
- Omuz ağrısı: Karın içerisine olan kanamanın diyaframı irrite etmesinden dolayı meydana gelir.
- Bulantı ve kusma olabilir.

Yukarıdaki belirtilerin çoğu başka hastalıklarda da görülebilen spesifik olmayan belirtilerdir. Dış gebelik için önemli şüphe yaratan bulgu bir kadında gebelik testinde hamilelik tespit edilmesine rağmen rahim içerisinde ultrason ile gebelik izlenememesidir. Bu durumda dış gebelik olabileceği gibi rahim içerisindeki gebeliğin henüz çok küçük olmasından dolayı görülememesi veya düşükle sonuçlanmış olması da ihtimal dahilindedir.





İlgili Konular:
- Dış Gebelik (Ektopik Gebelik)


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"