Ağız kuruması olan hastalarda dudaklarda çatlama, ağız kokusu, konuşmada güçlük, dilde yapışma, sürekli su içme isteği, nefesin kötü kokması gibi şikayetler de sıklıkla bulunur.
Burun tıkanıklığına neden olan septum deviasyonu veya benzeri bir patoloji varsa sürekli ağızdan nefes alıp vermeye neden olacağı için ağız kuruluğuna neden olur, bu durumda bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmanız gerekir.
Önlemler ve tedavi:
Gebeliket ağız kuruluğunu önlemek için bol su içmek, ağız hijyenine dikkat etmek alınabilecek en basit önlemlerdir. Dışarı çıkarken küçük bir pet şişe ile sürekli yanınızda su taşımanız faydalı olur. Alkol ve sigaranın da ağız kuruluğunu arttırıcı etkisi vardır ki böyle bir şikayet olmasa bile gebelikte asla kullanılmamalıdır. Aşırı kafein (kahve) tüketimi ve şekerli gıdalar ağız kuruluğunu arttırabilir, az miktarda tüketilmelidir. Şekersiz sakız çiğnemek ağız kruuluğunu önlemek için faydalıdır. Bütün bu önlemlere rağmen geçmeyen ağız kuruluğu probleminiz varsa diş ve ağız sağlığı ile ilgili bir hastalık mevcut olabilir, doktorunuza başvurmanız gerekir.
İlgili Konular:
- Gebelikte Diş Bakımı ve Diş Hastalıkları
- Gebelikte Diş Sağlığı İçin Öneriler
Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı