MENOPOZ SIKINTILARI, ATEŞ (SICAK) BASMASI

MENOPOZ SIKINTILARI NEDİR? NE KADAR SÜRER? ÇÖZÜMÜ?
Menopoz sıkıntıları veya menopoz döneminde yaşanan sıkıntılar deyince akla öncelikle sıcak basmaları, ateş basmaları (vazomotor semptomlar) gelir. Sıcak basmaları menopoza giren kadınlarda en sık görülen şikayettir. Genellikle menopoza girdikten sonra bir kaç yıl sürer ve geçer, az sayıda kadında daha uzun süre de devam edebilir. Bazı kadınlarda da menopoza ilk girilen yıllarda yokken sonradan meydana çıkabilir.

Menopozda ateş basması dışında görülebilen şikayetlere ayrı bir yazıda değinilmiştir, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Menopoz sıkıntıları ne kadar sürer?
Ateş basması şikayeti olan kadınların %80'inde bunun bir yıldan fazla sürdüğü görülmüştür. Kadınların çoğunda bu sıkıntılar hiç tedavi almasa bile bir kaç yıl içerisinde kendiliğinden geçer. Menopozdaki kadınların yaklaşık %10'unda sıcak basması ve benzeri sıkıntılar 60'lı yaşlara kadar devam edebilir, yine %10 kadar kadında 70'li yaşlara kadar sürdüğü görülmektedir.

Ateş (sıcak) basmaları ne sıklıkta görülür?
Menopozda ateş basmaları ülkeler ve kültürler arasında değişiklik gösterebilir. Örneğin Amerika'daki kadınların %75'inde görüldüğü bildirilirken Japonya'daki kadınlarda çok daha az oranda görülür, bu Japonların beslenme alışkanlıklarından kaynaklanmaktadır. Her kadında tedavi gerektirecek kadar şiddetli olmaz. Günde bir kaç kere meydana gelebileceği gibi, her saat görülecek kadar sık da olabilir.

Ateş (sıcak) basmaları nasıl olur?
Genellikle gece görülür ancak gündüz de meydana gelebilir. Sıklıkla 3-5 dakika sürer ve geçer, bazılarında daha uzun olabilir. Kafa, göğüs ve vücudun üst bölümünde başlayan sıcaklık hissi, yüzde kızarma, kollara yayılma, üşüme, titreme, nabızda hızlanma, çarpıntı şeklinde görülür.

Ateş (sıcak) basmalarını arttıran risk faktörleri:
- Amerika ve batı toplumlarında Japonya ve Çin gibi toplumlara göre daha yaygın görülmektedir.
- Obez, fazla kilolu kadınlarda sıcak basmaları daha fazla görülür. (Obez kadınlarda yağ dokusunda androstenediondan östron üretiminin fazla olması östrojenin fazla olmasını sağlar, buna rağmen bu kadınlarda sıcak basmaları daha çok olur.)
- Az fiziksel aktivite gösteren kadınlarda ateş basmaları daha yaygındır.

Ateş basması (sıcak basması) neden olur?
Ateş basmalarının oluşma mekanizması net olarak bilinmemektedir. Ana neden olarak vücudun termoregülasyon (ısı düzenleme) sisteminin bozulması düşünülmektedir.

Menopoz sıkıntılarına bitkisel çözüm:
Bu konu hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Menopoz sıkıntıları nasıl önlenir?
- Sıcak ortamlardan uzak durun.
- Tek kat ve kalın giyecekler giyinmeyin. İnce giyeceklerden bir kaç kat giyinmeniz uygun olur, böylece sıcak hissettiğinizde giysilerinizin bir kısmını çıkarma imkanınız olur. Dar giyecekler kullanmayın.
- Acılı ve baharatlı yiyeceklerden kaçının.
- Ilık duş alın.
- Her gün en az yarım saat egzersiz veya spor faaliyetleri yapın. Yoga benzeri aktiviteler faydalı olabilir.
- Çay ve kahye gibi kafeinli içecekleri fazla tüketmeyin. Çayı açık tüketin.
- Alkol ve sigaradan uzak durun.
- Gün içerisinde sıcak basması ve benzeri şikayetlerinizi nelerin arttırdığına dikkat edin ve bunları not edin. Bunlardan günlük hayatınızı düzenleyerek uzak durmaya çalışın.
- Pijama, iç çamaşırı v.b giysilerinizi pamuklu olanlardan tercih edin.
- Bol su tüketin.
- Doktorunuza başvurun. Size ek bazı öneriler veya ilaç tedavileri verebilir.
- Stresten uzak durun.


İlgili Konular:
- Ateş Basması Nedenleri
- Menopoz Belirtileri
- Menopozda Hormon Tedavisi
- Menopozda Bitkisel İlaçlarla Tedavi


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"