BİRLİKTE YAŞAYAN KADINLARIN AYNI GÜNLERDE ADET GÖRMESİ

MENSTRUAL SENKRONİZASYON
Birlikte yaşayan genç kızlar veya kadınlar zamanla aynı günlerde adet görmeye başlar mı? Yurtlarda, koğuşlarda, hapishanelerde, aynı evde kalma gibi durumlarda kadınlar aynı zamanda (eş zamanlı) adet olma eğilimine girer mi?

Menstrual senkronizasyon (menstrual synchrony) ilk defa 1971 yılında Martha McClintock tarafından tarif edilmiştir bu nedenle "McClintock effect" adı da verilir (kaynak). Martha McClintock kolej yurtlarında birlikte yaşayan öğrencilerin adet zamanlarının "sosyal etkileşim" sayesinde senkronize olduğunu iddia etmiştir.

1998 yılında yapılan bir başka çalışma McClinctock'un ilk çalışmasını destekler nitelikteydi. Bu çalışmada koltuk altlarına ped yerleştirilen kadınların pedleri başka kadınlara koklatılmış ve bu sayede feromon (pheromone) denilen maddelerin varlığı ispatlanmaya çalışılmıştır. Çalışma kadınların feromon denilen maddeleri algıladıklarını ve bundan etkilenerek adet zamanlamasının değişebileceğini iddia etmiştir. Feromon kokusuz olan ancak bazı canlıların farkederek etkileşimde bulunabildiği kimyasal maddelerdir, bu maddelerin insanda da olması olasılık dahilinde olsa da ispatlanmış değildir (kaynak). Ayrıca bazı hayvanlarda bulunan feromonları algılamaya yarıyan organ (Jacobson's organ veya vomeronazal organ) insanlarda fonksiyonel değildir, körelmiş haldedir.

Lezbiyen çiftlerde yapılan benzer araştırmaların bir kısmı menstrual senkronizasyon olduğunu iddia etmiştir, bir kısmı ise olmadığını iddia etmiştir (kaynak 1, 2).

İnsan dışındaki memelilerle yapılan bazı araştırmalarda da birlikte yaşayan dişilerde eş zamanlı adet görme olayının gerçekleşmediği izlenmiştir (kaynak 1, 2, 3).

Araştırmaların çoğunda metodolojik ve istatistiksel hatalar olduğu bildirilmiştir, bu nedenle günümüze kadar tatmin edici bir kanıt elde edilememiştir bu konuda. Ayrıca bir arada yaşayan kadınların adetlerinin senkronize olup olmadığının değerlendirilmesi de problemli bir konudur. Örneğin farklı uzunluklarda adet peryodları olan iki kadın zaten bir kaç ay sonra aynı günlerde adet olurlar ve sonra adet kanama zamanları tekrar farklı günlere denk gelir.

Sonuç:
Günümüze kadar yapılan araştırmalarla bu durum net ispatlanabilmiş değildir ve şu anki verilerle yüksek ihtimalle bir mit yani  şehir efsanesi olduğu düşünülmektedir.

İlgili Konular:
- Normal Adet Düzeni
- Adet Düzensizliği
Normalde Adet Süresi ve Miktarı Ne Olmalıdır?


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"