İKİZ GEBELİK (SORU CEVAP YORUMLAR)

İKİZ HAMİLELİK (SORU CEVAP YORUMLAR)

İkiz gebelik olduğu hamilelik testinde anlaşılır mı?
Hayır. İdrarda ve kanda gebelik testleri (b-hcg) sadece gebelik olup olmadığını bildirir, gebeliğin ikiz veya üçüz olduğunu bildirmez. Gebelik testindeki değerin yüksek veya alçak olmasına bakarak ikiz olduğu kesin olarak bilinemez.

İkiz gebelikte beslenme nasıl olmalı?
İkiz gebeliklerde tekil gebeliklerden farklı bir beslenme programı, yemek listesi önerilmez. İki bebek olduğu için tekil gebeliklere göre daha fazla yemek içmek de önerilmez. Sağlıklı ve dengeli beslenme önerilerine dikkat ederek aynı tekil gebeliklerdeki gibi aşırı kilo almaktan kaçınarak normal bir kilo ile doğuma ulaşmak en idelidir. Gebelikte beslenme konusunda ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İkiz hamileliklerde kilo alımı nasıl olmalı?
İkiz hamileliklerde kilo alımı tekil hamileliklere göre biraz daha fazla olabilir ancak çok aşırı olmamalıdır. Normal tekil hamilelikerde en fazla 15 kilo alınması önerilirken, ikizlerde bu rakam en fazla 20 kg olmalıdır. Bu nedenle ikiz hamilelerde aşırı tatlı, çikolata, şeker ve hamur işi, pasta, fast-food türü yiyeceklerden kaçınmalıdır.

İkiz hamileliklerde dikkat edilmesi gerekenler nedir?
İkiz hamileliklerde düşük, erken doğum, su gelmesi, yüksek tansiyon, şeker haastalığı gibi riskler tekil gebeliklere göre biraz daha fazla görülmektedir. Bu nedenle doktor takiplerine ve kontrolere zamanında uyulmalıdır. Aşırı kilo almaktan kaçınmak gereklidir. Doktor önerisi olmadan hiçbir ilaç veya bitki karışımı vb. kullanılmamalıdır.

İkiz hamilelik belirtileri nelerdir? Nasıl anlarım?
Anne adayının gebeliğin başlarında belirtilere ve şikayetlere bakarak ikiz gebelik olduğunu anlaması imkansızdır. Çünkü bulantı, kusma, kilo almak gibi belirtiler ikiz gebeliklerde genel olarak daha fazla görülse de tekil gebeliklerde de aynı şekilde olabilir. Bazen tekil gebelik olanın belirtileri ikiz gebelik olandan daha fazla da olabilir. Bu nedenle sadece belirtilere bakarak gebeliğin ikiz olup olmadığını ne doktor ne de hasta kendisi anlayamaz. Ultrason ile kolayca ayırt edilir.

İkiz hamilelik ne zaman belli olur ve kesinleşir?
Gebeliğin henüz ilk haftalarında yani 5-6 haftalıkken bile ultrasonda 2 gebelik kesesi görülmesi ile ikiz gebelik teşhisi konabilir ancak bu ikiz gebeliğin doğuma kadar ikiz şekilde gideceği garanti değildir. Gebeliğin ilk haftalarında görülen bu iki küçük gebelik kesesinden birisinin 1-2 ay içerisinde kendiliğinden kaybolması sık rastlanan bir durumdur. Bu oran yüzde 20 civarındadır. Yani gebeliğin ilk ayında ikiz gebelik teşhisi konan kadınların yüzde 20'sinde keselerden birisi kaybolarak gebelik tek bebek ile ilerler ve tek bebek doğumu gerçekleşir.  Bu nedenle ilk haftalarda ikiz görünmesine kesin ikiz doğum gözüyle bakmamak gerekir en azından 10. haftanın bitmesini beklemek gerekir. 10 haftadan sonra da bebeklerden birisinin kaybedildiği ve tekil doğum gerçekleştiği olabilir ancak çok nadirdir.

İkiz hamilelikte kanama neden olur?
İkiz hamileliklerdeki ilk aylarda kanamanın en sık nedeni aynı tekil gebeliklerde olduğu gibi düşük tehditidir yani düşük tehlikesi olduğunu gösterir. Sıklıkla bu kanama çok sürmez, 1 hafta içinde kesilir ve gebelik normal şekilde devam eder, nadiren kanama artarak düşüğe sebep olabilir. Kanama durumunda hemen doktor muayenesi şarttır. Gebeliğin ileri aylarında kanama veya kahverengi akıntı plasentanın önde olması (plasenta previa) gibi nedenlerle olabilir, bu durumda da acil muayene ve tedavi gerekir. Artan kanamalar erken doğuma neden olabilir.

İkiz gebeler ne zaman doğum yapar?
Tekil gebeliklerde doğum ortalama 39 haftada gerçekleşirken ikizlerde gebelik ortalama 35 hafta sürer. Ancak bu süreler kesin değildir daha erken veya daha geç de doğum olabilir. Örneğin ikiz hamilelik 40 haftaya kadar doğum olmadan bekleyebilir. Sezaryen de olsa normal doğum da olsa 35. haftada doğum olmadı diye doğum zorlanmaz daha uzun kalması kardır ve beklenir (eğer gebelikte bir problem yoksa).

İkiz gebeler nasıl yatmalı?
Yatış ve uyuma pozisyonu tekil gebelikler ile aynıdır. İlk aylar önemli değildir her şekilde yatılabilir ancak 5. aydan sonra özellikle sol yana yatmak önerilir, karın üzerine yatmaktan kaçınmak gerekir. Çünkü ilerleyen aylarda büyüyen rahim büyük damarlara bası yapabilir.

İkiz hamile kadınlar doğumdan sonra kilolu mu olur?
İkiz hamile kadınlar yeme içme kuralları ve egzersiz hareket önerilerini yerine getirdikleri sürece doğumdan sonra hiçbir kilo problemi yaşamaz aynen tekil hamilelikler gibi kilolarını vererek normal formlarına kavuşurlar. İkizlerde göbekte kilo kalması veya obezite gibi riskler daha fazla değildir. Sadece ikiz gebeliklerde karın daha fazla büyüdüğü için cildin gerilmesine bağlı çatlaklar daha fazla olabilir, bu da asıl olarak kadının cilt yapısına bağlıdır. Anne adayının cilt yapısı esnekse hiç çatlak olmadan ikiz bebek doğurması da mümkündür.

İkiz gebeliklerde kullanılan ilaçlar  farklı mıdır?
Hayır farklı değildir, dozları ve isimleri aynı ilaçlar aynı şekilde kullanılırlar. Doktora danışmadan hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. İkiz gebeliklerde de folik asit ve diğer vitaminleri kan hapları aynı şekilde kullanılır. Kalsiyum ve magznezyum ilaçları her zaman şart olmasa da doktor tarafından gerekli gördüğünde kullanılır.


İlgili Konular:
- İkiz Gebelik


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"