Vajinada akıntı, kaşıntı, koku neden olur?
Vajina kendisi normalde de bir miktar sıvı, berrak akıntı içeren bir organdır. Vajinanın normal akıntısı kokusuzdur ve kaşıntıya sebep olmaz. Eğer akıntı kötü kokulu, yeşil veya beyaz pernir gibi ise eşlik eden kaşıntı varsa bu büyük ihtimalle normal akıntı değildir ve enfeksiyon kaynaklıdır. Mutlaka doktora başvurarak tedavi olmayı gerektirir. Akıntıya neden olabilecek iltihap dışında başka nedenler de olabilir bu nedenle doktor muayenesi olmadan rastgele ilaçlar kullanılmamalıdır. Muayene bekar bayanlarda da yapılabilir, akıntının rengine, kokusuna bakılarak gerekirse kültür ile teşhis konur.
Vajinada akıntı, kaşıntı ilaç dışında nasıl geçer?
Eğer akıntı ve kaşıntının nedeni enfeksiyon ise ilaç tedavisi dışında başka yöntemle geçmez. Normal ve kokusuz, zararsız akıntılar bir süre sonra kendiliğinden azalabilir, menstrüel döngünün değişmesi ile hormonların etkisi ile akıntı miktarı azalabilir, ancak iltihaba bağlı akıntı kendi kendine azalmaz, genellikle giderek artar. Akıntı durumunda vajina içerisini su veya sabun benzeri maddelerle yıkamak akıntıyı azaltmaz tam tersine daha şiddetli enfeksiyonlara neden olabilir. Vajina içerisi su veya benzeri maddelerle asla yıkanmamalıdır. İlişkiden sonra spermleri temizlemek için de vajina içerisi yıkanmamalıdır, enfeksiyona ve akıntıya neden olur. Dıştan bakınca görünen kısımlar su ile yıkanabilir. Bitkisel tedaviler, otlar, kürler, çaylar vajina dışına veya içine asla uygulanmamalıdır, bunları ağızdan içerek veya yiyerek almak da fayda sağlamaz.
Vajinada ve idrarda enfeksiyon ve iltihap varken hamile kalınır mı?
Vajinada buılunan enfeksiyon, akıntı, iltihap gibi durumlar gebeliğe engel olmaz yani kısırlık nedeni değildir. Enfeksiyon rahim ve tüplere ilerleyerek pelvik inflamatuar hastalık (PID) denilen duruma neden olursa tüplerde yapışıklık yaparak kısırlığa neden olabilir, bunun dışında sadece vajinada (haznede) bulunan enfeksiyon kısırlığa neden olmaz. Hasta hamile kalabilir. Enfeksiyon hamile kaldıktan sonra teşhis edilmişse gebeliğe uygun ilaçlarla tedavi edilmelidir çünkü gebeliğin ileri aylarında bazı enfeksiyonlar erken doğum ve su gelmesi gibi durumlara neden olabilir. Vajinada enfeksiyon olması düşük nedeni değildir.
Aynı şekilde idrar yollarında veya idrar kesesinde enfeksiyon, iltihap olması da hamile kalmayı engellemez, hamile kalanlarda düşüğe neden olmaz. Hamileliğin ileri aylarında erken doğum nedenlerinden birisi de idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Bu nedenle idrarında iltihap saptanan hamileler tedavi edilmelidir.
Vajinadan yara olması iltihaptan mı kaynaklanır?
Halk arasında yara diye tabir edilen durum yani servikal erozyon rahim ağzında (rahimde değil) olan bir hadisedir genellikle. Vajinada yara çok nadiren bazı tümörler ve abse gibi nedenlerle oluşabilir. Vajinada yaygın görülen enfeksiyonlar kızarma ve şişlik gibi görüntüye neden olsa da yara benzeri görüntüye neden olmazlar.
Vajinadaki iltihap yumurtalıkta iltihaba sebep olabilir mi?
Nadiren vajinada bulunan enfeksiyon (iltihap) rahim içerisine ve tüplere hatta yumurtalıklara ve karın içerisine kadar ilerleyerek pelvik inflamatuar hastalık (PID) denilen duruma neden olabilir. Bu durumda kasıklarda ve karında şiddetli ağrı, ateş meydana gelir. PID durumu rahim etrafında ve tüplerde, hatta yumurtalık etrafında yapışıklıklara, abse oluşmasına neden olarak kısırlığa da neden olabilir. Vajinada akıntı olan hastaların çok az bir kısmında enfeksiyon bu şekilde yukarıya ilerler. Yumurtalıklar ve tüp etrafında enfeksiyon olan hastaların hamile kalması zorlaşır, ancak enfeksiyon iyileştikten sonra hamile kalırlarsa gebelik açısından bir sakınca artık oluşturmaz.
Vajinada ve rahimde iltihap varken ilişkiye girilir mi?
Vajinada enfeksiyon yani iltijap olan hastalarda tedavi süresinde 1-2 hafta kadar ilişki yasaklanır, bu hem eşine bulaşmayı engellemek için hem de tedaviyi kolaylaştırmak içindir. Rahim ve tüplerde, yumurtalıklarda enfeksiyon olması yani PID durumunda da cinsel ilişki yasaktır, bu hastalar zaten ağrı nedeniyle ilişki sırasında ciddi rahatsızlık hissederler.
Vajinada şişlik iltihaptan mı olur?
Vajinada veya vulvada (dıştan görünen kısımlar, dudaklar) şişlik genellikle bartholin kisti (bartholin absesi)'dir. Daha nadir olarak bazı tümörler de şişliğe neden olabilir. Gözle görülen veya ele gelen şişlik, beze, kitle, kızarıklık, ağrı durumunda mutlaka doktora başvurmak gerekir. Bazen şiddetli enfeksiyonlar da vajina dudak kısımlarında şişlik, kızarıklık ve ağrı ile kendini belli edebilir.
Vajinada koku normal midir? Neden olur?
Normalde vajinadan koku gelmemesi gerekir. Enfeksiyon varlığında kötü bir koku oluşur. Ancak koku olmaması enfeksiyon olmadığı anlamına gelmez, bazı enfeksiyonlar fazla kokuya neden olamadan sadece kaşıntı ve akıntı yapabilir. Vajinada rahatsız edici koku varlığında mutlaka muayene olmak gerekir. Gerekli ise ağızdan ve alttan kullanılması için ilaçlar verilecektir ve koku geçecektir. Asla rastgele ilaç kullanmamak gerekir.
Vajinanın iyi kokması için bir şey kullanmak veya sürmek zararlı mı?
Vajinanın ve alt bölgenin güzel kokması için krem, losyon benzeri temizlik maddeleri, bazı sabunlar, şampuanlar, parfüm, deodorant asla kullanılmamalıdır. Bunlar vajinanın normal florasını bozarak enfeksiyona neden olurlar. Vajinanın enfeksiyon olmayan normal hali zaten rahatsız edici bir koku içermez.
Vajina dudaklarında şişlik ve kızarıklık neden olur?
Şiddetli vajinal enfeksiyonlar dudaklarda şişme, kızarma, kaşıntı yapabilir. Büyük dudaklarda ele gelen kitle, yumru gibi yapı varsa abse olabilir. Enfeksiyonlar krem, fitil, ovul veya hap benzeri uygun ilaçlar ile geçerken abseler için bazen ufak ameliyatlar gerekebilmektedir.
İlgili Konular:
- Vajinit (Vajinal Akıntı)
- Vajinada Mantar Enfeksiyonu
Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>