VAJİNAL AKINTI (VAJİNİT)

Vajinit Nedir?
Şiddetli kaşıntı, akıntı, kötü koku, cinsel ilişki sırasında ve bazen idrar yaparken ağrı ile kendini gösteren vajinanın iltihabi bir hastalığıdır. Her yaştaki kadınlarda gözlenebilir.

Kadının vajinasından az miktarda berrak veya bulanık beyaz sıvı akışı normaldir. Bu dokuyu ıslak ve sağlıklı tutar. Vajina normalde de bakteriler ve mantarlar gibi çeşitli organizmaları denge halinde barındırır, böylece normal işlev görebilir. Bazı faktörler vajinanın bu normal dengesini bozabilir. (antibiyotikler, hormanal dengedeki değişiklikler, gebelik, vajinal duşlar, menopoz gibi)

En sık vajinit nedenleri:
- Bakteriyel vaginosis (Gardnerella vaginiti, non-spesifik vajinit)
- Trikomonas vajiniti
Vajinal kandidiyazis (Mantar enfeksiyonu)
- Atrofik vajinit

BAKTERİYEL VAJİNOZİS (GARDNERELLA VAJİİTİ)
Kadınlarda en sık karşılaşılan vajinit sebebi bakteriel vaginosis (non-spesifik vajinit)'dir. Bu enfeksiyon "Gardnerella vaginalis" denen mikrobik ajanın vagina içerisinde aşırı çoğalması sonucu oluşmaktadır. Bol miktarda beyaz-gri renkte, sulıu vajinal akıntı ile karakterizedir. Özellikle akıntının kötü kokusu belirgindir. Kötü koku cinsel ilişki sırasında ve adet günlerinde belirginleşmektedir. Vajinit terimi yerine vajinozis denemsinin nedeni sekresyonda lökositlerin az miktarda izlenmesidir.
Normalde vejende en fazla bulunan bakteri laktobasillerdir (döderlein basilleri).  Bakteriel vajinoziste laktobasiller azalır, buna karşılık anaerob bakteriler, gardnerella vajinalis ve başka çok sayıda bakteri türü artar. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon değildir.
Tanıda Amsel kriterleri kullanılır: Gri beyaz sulu bol akıntı olması, vajen pH'ının 4.5'in üzerinde olması, akıntının gram boyamasında Clue hücreleri izlenmesi, lökositlerin az oranda görülmesi, sekresyona %10 KOH damlatılması ile balık kokusu oluşması (Whiff testi).
İlişki sonrasında da vajende benzer şekilde kötü koku oluşabilir.
Tanı için kültür kullanılmaz.

Bakteriel vajinozis kimlerde daha sık görülür?
- Vajnal duş yapanlar
- Menstrüasyon olan günlerde ilişkiye girmek
- RİA kullananlarda
- Birden fazla cinsel partneri olanlar
- Sigara kullananlarda

Bakteriel vajinozis PID,  preterm eylem, EMR, koryoamnionit, postpartum endometrit riskinde artış ile ilişkili bulunmuştur.

TRİKOMANAS VAJİNALİS
Trikomanas vajinalis flagellalı bir prozoondur ve cinsel yolla bulaşarak vajende enfeksiyona neden olabilir. Bol milktarda, köpüklü, pürülan, kötü kokulu akıntı vardır. Kaşıntı sıklıkla vardır. Servikste eritemli görüntü tipiktir (çilek görümntüsü, kolpitis makülaris). Bakteriel vajinozis sıklıkla eşlik ettiği için Wiff testi burada da pozitif olabilir. Trikomanas vajiniti cinsel yolla bulaşan hastalık olduğundan eş tdavisi de mutlaka gerekir.

KANDİDA ENFEKSİYONU
Vajinada mantar enfeksiyonu (kandida) belirgin kaşıntı ve tahriş yapan bir akıntı yapmaktadır. Cinsel ilişkide yanma ve ağrı da genel olarak hissedilen diğer semptomlardır. Mantar enfeksiyonundaki vajinal akıntı beyaz süt kesiği şeklindedir. Kandida vajiniti hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz..

ATROFİK VAJİNİT
Menopozdan sonra olduğu gibi kadında östrojen hormon düzeyleri düştüğü herhangi bir zamanda vajinada kurulukla birlikte oluşabilir. Belirtiler akıntı, kuruluk ve yanmayı içerir. Tedavisinde östrojen kullanılır.

Korunma:
Mantar nemli ortamda büyüdüğü için genital bölgenin kuru tutulması gerekir. Islak mayoyla oturulmamalı, pamuklu iç çamaşırı giymeli, giyinmeden evvel genital bölge iyice kurutulmalıdır. Tuvalet temizliğinde bağırsakta bulunan bakteri ve mantarların vajinaya geçmemesi için önden arkaya doğru silinmeli.
Alerjik vajinitten sakınmak için kokulu, parfümlü tuvalet kağıdı, kokulu ve renkli sabunlar, deodorantlar bu bölgede kullanılmamalı. Köpüklü banyo, hijyenik kadın spreyleri kullanılmamalıdır. Vajinal duş yani vajina içerisinin su ile yıkanması yapılmamalıdır.

Tedavi:
Tedavi vajinitin etkenine göre yapılır. Tedavi ağızdan alınan hap veya vajinaya uygulanan bir krem, tablet, ovül veya jel ile olabilir. Bazı durumlarda eşinize de tedavi verilebilir. Tedavi enfeksiyon etkeninin cinsine bağlıdır. Mantar enfeksiyonu antimantar ilaç kullanımı ile tedavi edilir. Tedavi sırasında cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

Akıntı veya diğer belirtiler ilaçlarınızı bitirmeden ortadan kalksa bile, doktorunuzun talimatlarına aynen uymanız önemlidir. Belirtiler kaybolsa da, enfeksiyon hala mevcut olabilir. Tedaviyi erken bırakmak belirtilerin geri dönmesine neden olabilir. Tedavi tamamlandıktan sonra belirtiler tekrarlarsa doktorunuzu görünüz. Farklı bir tedaviye gerek olabilir.

EK BİLGİLER:
- Konjenital kandidiyazis: Doğum soırasında veya intrauterin enfeksiyon ile enfeksiyon ajanının fetusa bulaşması neticesinde meydana gelir. Serklaj ipi gibi fetusa yakında bulunan yabancı cisimle bu açıdam risk artışına neden olmaktadır.


İlgili Konular:
- Vajinada Mantar Enfeksiyonu
- Vajinal Akıntı Tedavisi
- Vajinada Akıntı ve Kaşıntı, Yanma Nedenleri
- Bakirelerde Vajinal Akıntı ve Tedavisi
- Hamilelikte Vajinal Akıntı
- Bartolin Kisti ve Apsesi
- Vajinada Akıntı, Kaşıntı, Mantar, İltihap (Soru Cevap Yorumlar)


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"