RAHİM VE RAHİM AĞZI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Rahim (uterus) ve rahim ağzı (serviks) aynı şey midir? Farkı nedir?
Rahim yani tıbbi adı ile uterus alttaki resimde de görüldüğü gibi kadın üreme organlarının en yukarıda bulunan kısmıdır ve en büyük kısmıdır. Rahim ağzı (serviks) ise rahim ile vajina arasında bulunur ve daha küçüktür. Yani rahim ve rahim ağzı ayni şey değildir, farklı anatomik alanlardır. Bu iki organ birbirine birleşik halde olsa da hastalıkları ve diğer özellikleri tamamen farklıdır. Hastalar çoğu zaman bu iki organın farklı olduğunu bilmez ve karıştırır.

Adet kanaması rahim içerisinden gelir, rahmin en iç tabakasına endometrium ismi verilir, bu tabaka adet kanamasını sağlar. Rahim ağzında bu tabaka bulunmaz. Gebelik oluştuğunda rahim içerisine yerleşir ve burada büyür doğuma kadar. Rahim ağzı içerisine gebelik yerleşmez ve burada büyüyemez.

Kadın Üreme Organları

Rahim ve rahim ağzı arasındaki diğer farklar, benzerlikler:
- Rahim ağzı (serviks) alttan yani vajinal muayene ile görülebilir çünkü vajina içerisine doğru çıkıntı yapan bir kısmı vardır. Ancak rahim (uterus) alttan muayene sırasında görülemez, elle muayene sırasında alt karın bölgesinde hissedilebilir.
- Rahim ile ilgili en sık görülen hastalık myomdır. Myomlar rahimde çok sık gelişmesine rağmen rahim ağzında çok nadir gelişir.
- Rahim alma ameliyatı yani histerektomi sırasında genellikle hem rahim hem rahim ağzı birlikte alınır. Nadiren rahmin alındığı ama rahim ağzının bırakıldığı da olabilir.
- Küretaj veya rahim içerisinden parça alma (biyopsi) işleminde ince bir alet rahim ağzından rahim içerisine kadar uzatılarak rahim içerisinden parça alınır genellikle. Nadiren rahim ağzı yani serviksin iç ve dış yüzeyinden de parça alanabilir.
- Hasta vajinasına ovül (fitil) yerleştirirken eline değen kısım rahim ağzıdır, rahim değildir. (Rahim ağzı çok geride olduğu için nadiren eline değebilir.)
- Ultrasonda hem rahim ağzı hem rahim ile ilgili hastalıklar izlenebilir. Rahim ağzı ile ilgili bazı hastalıklar çıplak gözle de alttan muayene sırasında görülebilir ancak rahimde bulunan kitle ve hastalıklar çıplak gözle görülemez.
- Gebelik sırasında rahim ve rahim ağzı her ikisi de bebekle birlikte büyür ancak rahim ağzında açılma doğum başladığı zaman olur.
- Sezaryen ameliyatında kesilen yer rahim ön duvarıdır, rahim ağzı kesilmez. Eğer doğum sancıları başlamadan sezaryen uygulanmış ise rahim ağzında açılma olmadan bebek sezaryen ile alınır.
- Halk arasında "rahimde yara var" diye ifade dilen durum rahimde değil rahim ağzı yüzeyinde bulunan erezyonlardır. Bu da sıklıkla karıştırılan bir durumdur.
- Spiral (RİA) rahim içerisine yerleştirilir, rahim ağzı içerisine değil. Rahim ağzından dışarı doğru sadece ipleri çıkar.
- Menopozdan sonra hem rahim hem rahim ağzı boyut olarak küçülür.
- Rahim hastalıkları genellikle aşırı  ve düzensiz adet kanamasına neden olur. Rahim ağzı hastalıkları genellikle ilişki sırasında lekelenme ve kanamaya neden olur. Ancak bu belirti ve şikayetler bazen farklı olabilir, her zaman geçerli bir kural değildir.
- Rahim miyom gibi sebeplerle aşırı büyüyerek karında şişliğe sebep olabilir. Rahim ağzı ile ilgili hastalıklar bu derece büyümeye ve karında şişliğe sebep olmaz.
- Rahim kanseri rahim ağzı kanserine göre daha sık görülen bir hastalıktır.
- Rahim ağzı kanserini önlemek için bir tarama testi vardır (Smear testi ve HPV testi). Ancak rahim ağzı kanserini önlemek ve erken yakalamak için düzenli uygulanan bir test yoktur. Buna rağmen rahim kanseri (endometrium kanseri) genellikle rahim ağzı kanserine göre daha erken evrede fark edilir.

Rahim ameliyatı ve rahim ağzı ameliyatlarının farkları:
Rahim alma ameliyatı yani histerektomi çok daha sık uygulanan bir ameliyattır. Miyom ve aşırı adet kanaması gibi çok çeşitli durumlarda uygulanır. Ameliyat açık da olsa kapalı da olsa bu esnada genellikle rahim ve rahim ağzı birlikte alınır.
Rahimi almadan Rahim ağzını alma ameliyatı (trakelektomi) ise çok çok nadiren uygulanan bir ameliyattır ve genellikle sadece rahim ağzı (serviks) kanserinin erken evrelerinde çocuk istemi olan kadınlar için uygulanır. Rahim ağzını tamamen almadan içerisinden koni şeklinde parça alma ameliyatı (konizasyon veya leep) daha sık uygulanan bir ameliyattır ve karından değil alt taraftan vajina içerisinden uygulanır.

Özet olarak:
Rahim ve rahim ağzı aynı organ değildir, farklı anatomik yapılardır. Bu iki organ birbirine birleşik olsa da farklı işlevleri ve farklı hastalıkları vardır.

İlgili Konular:
- Kadın Üreme Organları


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"