RAHİM VE VAJİNA ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Rahim ve vajina aynı şey midir? Farkı nedir?
Vajina (vajen) halk arasında hazne veya başka isimlerle de bilinen kadın genital organlarının dışarıya açılan son kısmıdır, tüp şeklindedir ve ilişki sırasında penisin içerisine girdiği kısımdır. Rahim ile vajina halk arasında karıştırılsa da tamamen farklı organlardır. Alttaki resimde görüldüğü  gibi vajinanın üst kısmında devamı olarak rahim ağzı ve rahim bulunur.

Kadın Üreme Organları
Rahim ve vajina arasındaki diğer farklar ve benzerlikler:
- Rahim ve vajina komşu organlar olmasına rağmen tamamen farklı işlevleri vardır. 
- İlişki sırasında erkek cinsel organı yani penis vajina içerisine girer ancak daha ileriye rahin veya rahim ağzı içerisine giremez. Spermler vajina içerisine dökülür ve buradan ilerleyerek rahim içerisine geçerler. 
- Gebelik rahin içerisinde oluşur, asla vajina içerisinde gebelik oluşamaz. Halk arasında nadiren gebeliğin oluşmasının yani sperm ve yumurtanın birleşmesinin vajina içerisinde olduğu ve daha sonra döllenmiş yumurtanın rahim içerisine ilerlediği düşünülür ancak bu tamamen yanlıştır. Spermler vajinaya döküldükten sonra rahim ve tüp içerisine kadar ilerler, sperm ve yumurta tüp içerisinde birleşir ve döllenmiş yumurta oluşur. Daha sonra döllenmiş yumurta rahim içerisine gelerek buraya yerleşir, burada büyüyerek bebeği oluşturur. Bebeğin vajina ile teması sadece normal doğum sırasında olur, sezaryen ile doğum gerçekleşirse bebek vajina ile asla temas etmez.
- Vajina dıştan çıplak gözle görülemez ancak spekulum denilen alet ile muayenede tamamen rahatça görülebilir. Dışarıdan çıplak gözle görülen kısım vajina değil vulva diye adlandırılır. Rahim ise spekulum muayenesi ile görülemez. 
- Tersine rahim (uterus) ile ilgili hastalıkların teşhisinde ultrason çok faydalıdır ancak vajina ile ilgili hastalıkların teşhis ve görüntülenmesinde ultrason genellikle işe yaramaz.
- Ovül (fitil) gibi ilaçlar alttan vajina içerisine yerleştirilir hasta tarafından, rahim içerisine değil.
- Spiral (RİA) rahim içerisine yerleştirilir, vajina içerisine değil.
- Rahim alma ameliyatı (histerektomi) myom ve kanama gibi çeşitli hastalıklar nedeniyle sık uygulanan bir ameliyatken vajinanın ameliyatla alınması çok çok nadiren uygulanan bir durumdur. Ancak vajina kanseri gibi çok nadir görülen durumlarda vajina ameliyatla alınır.
- Rahim alma ameliyatı sırasında vajina alınmaz, bu nedenle kadının cinsel ilişkiye girmesi sorun olmadan devam eder.
- Alttan ultrason (transvajinal ultrason) uygulamasında ultrason aleti vajina içerisine kadar sokulur ancak rahim içerisine giremez.
- Küretaj, histeroskopi gibi işlemler sırasında aletler vajina içerisinde rahim içerisine kadar uzatılır ve rahim içi görüntülenir veya parça alınır. Bu işlemler sırasında vajina dış ortam ile rahim arasında bir kanal görevi sağlar.

Özetle:
Rahim (uterus) ve vajina (vajen) tamamen farklı organlardır ve ikisi arasında rahim ağzı (serviks) bulunur.


lgili Konular:
- Kadın Üreme Organları


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"