DIŞ GEBELİK VE DÜŞÜK ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Dış gebelik (ektopik gebelik) ve düşük (abortus) tamamen farklı kavramlar olmasına rağmen bazen belirtiler ve şikayetler nedeniyle karışabilmektedir.

Dış gebelik ve düşükte benzer olabilen durumlar:
- Her iki durumda da vajinal kanama meydana gelebilir. Ancak dış gebelikte daha nadirken, düşükte her zaman kanama izlenir.
- Kasık ve karın ağrısı her iki durumda da olabilir.
- Her ikisinde de gebeliğin büyüyerek doğuma ulaşması mümkün değildir yani her iki durumda da gebelik kaybedilecektir.
- Her ikisinin de tanısında muayene, ultrason ve B-HCG (kanda gebelik testi) kullanılır.
- Bazen bu ikisinin kesin ayırt edilmesi hemen o an mümkün olmaz ve birkaç gün takip ederek izlemek gerekir, bu süre sonunda muayene ve kan tahlili tekrarları ile teşhis kesinleşir.
- Her iki durumda da küretaj işlemi uygulanabilmektedir ancak düşük durumunda tedavi amacı ile uygulanırken, dış gebelikte tedavi değil teşhis amacıyla uygulanır.

Dış gebelik ve düşük arasındaki temel farklar:
- Dış gebelik rahmin dışında (genellikle tüpte) meydana gelir. Düşükte ise rahim içerisinde oluşmuş bir gebelik düşmektedir, rahim dışında oluşan bir dış gebelik vajinal yoldan dışarıya düşük şeklinde atılamaz.
- Düşük bazen içeride hiç parça kalmayacak şekilde tamamen atılabilir ve bu durumda rahim içerisinin küretaj işlemi ile temizlenmesine gerek kalmaz yani hiçbir tedaviye gerek kalmayabilir. Ancak dış gebelik çoğu zaman ilaç veya ameliyat tedavisi gerektirir.
- Düşük sonrası genellikle küretaj uygulanır ve vajina içerisinden rahime uzatılan aletlerle rahim içerisi temizlenir. Dış gebeliğin küretaj ile alınması mümkün değildir çünkü rahim dışındadır. Dış gebelik kendiliğinden veya ilaçla kaybolmazsa ameliyatla alınması gerekir, küretajla değil.
- Düşük çok sık görülür, tüm gebeliklerin en az yüzde 25'i düşük ile sonuçlanır. Dış gebelik çok daha nadirdir, yaklaşık gebeliklerin yüzde 1'ini oluşturur.
- Düşük durumunda hasta parça düşürdüğünü fark edebilir ve bu parça genellikle embriyo veya fetustur. Dış gebelik durumunda da hasta çok nadiren parça düşürebilir ancak bu gebeliğin kendisi veya fetus değildir, genellikle kan pıhtısıdır.

İlgili konular:
- Düşük
- Dış Gebelik


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"