HAMİLELİKTE AKINTI NORMAL MİDİR? NE ZAMAN BAŞLAR?

GEBELİK DÖNEMİNDE AKINTI OLMASI
Hamilelerde akıntı olması normal midir? Her zaman olur mu?
Gebelikte artan östrojen hormonunun etkisinden dolayı vajinal akıntıda artış olması normaldir. Ancak her vajinal akıntı normal gebeliğe bağlı akıntı olmayabilir. Gebeliğe bağlı görülen normal akıntı kokusuz, beyaz akışkan kıvamda, ince bir akıntıdır. Kötü kokulu, yeşil, sarı, kahbverengi, peynir kesiği gibi olan bir akıntı hamileliğe bağlı normal akıntı değildir. Gebeliğe bağlı artış gösteren normal akıntı kaşıntıya sebep olmaz, eğer vajina dış bölgesinde kaşıntı varsa enfeksiyona bağlı bir vajina iltihabı (vajinit) olabilir.

Hamilelikte akıntı ne zaman başlar?
Gebelikte akıntı gebeliğin ilk aylarından itibaren başlar ve genellikle doğuma kadar devam eder.
Önemli olan akıntının özelliklerini takip etmektir. Eğer akıntı kötü kokulu, yeşil, kahverengi, sarı, pembe kırmızı lekelenme şeklinde ve kaşıntı eşlik eden şekilde akıntı başlarsa hemen doktora başvurmak gerekir. Bazen özellikle gebeliğin son aylarında anne adayları su gelmesi ile akıntıyı karıştırabilirler, su gelmesi gebelikte önemli acil durumlardan birisidir ve annenin bunu akıntıdan ayırması mümkün olmayabilir, şüphe durumunda acilen doktora başvurulması gerekir.

Akıntı hamilelik belirtisi midir?
Akıntı hamile kalmadan önce yumurtlama döneminde görülebilir. Hamilelik oluştuğunda ve rahime yerleştiğinde akıntı olması gerekmez. Hamilelikte hormonların etkisi ile akıntıda artış olabilir ancak hamile olmayan kadınlarda da sık görülen biri durum olduğu için akıntı bir hamilelik belirtisi olarak değerlendirilemez.
Akıntı olsa da olmasa da hamilelik şüphesi duyulan her durumda doktora başvurmak ve gebelik testi yapmak gerekir. Hamilelik belirtileri hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Akıntıya eşlik eden kaşıntı varsa:
Özellikle mantar (kandida) enfeksiyonlarında akıntıya kaşıntı da eşlik eder. Vajina bölgesinde kaşıntı genelik belirtisi değildir. İç çamaşırıma renkli akıntı olması ve kaşıntı hamilelik belirtisi değil, vajial enfeksiyon belirtisidir. Ancak yine de bu durumda ilaç kullanmadan önce hamilelik olmadığından emin olmak gerekir.


İlgili Konular:
- Hamilelikte Vajinal Enfeksiyonlar
Akıntı Gelmesi Hamile Kalmayı Engeller Mi?
- Vajinal Akıntı (Vajinit) 


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"