BEBEĞİN CİNSİYETİNİ BELİRLEMEK (KIZ VEYA ERKEK SEÇMEK) MÜMKÜN MÜ?

BEBEĞİN CİNSİYETİNİ ÖNCEDEN BELİRLEMEK
Gebelikten önce uygulanan bazı yöntemlerle ve tekniklerle bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi eski tarihlerden günümüze kadar hep ilgi çeken bir konu olmuştur. Bundan dolayı her toplumda bu konu ile ilgili türetilmiş, halkarasında anlatılan çeşitli teknikler vardır. Ancak gerçek şu ki bu anlatılan önerilerin hiçbirisinin bebeğin cinsiyetini belirleme konusunda etkili olduğuna dair bir kanıt yoktur. Örneğin ilişkiye girilecek günlerle ilgili veya anne-babanın beslenmesiyle ilgili, ilişki şekliyle ilgili çeşitli yöntemlerin bebeğin cinsiyetini belirleyebileceği tarif edilir halk arasında ancak bunların hepsi söylentiden ibarettir, bir etkisi olduğu gösterilmemiştir.

Ayrıca bunlar ve aşağıda anlatılan diğer yöntemlerin bebeğin cinsiyeti seçimi amacıyla kullanılmasının etik açısından da sakıncaları vardır. Bebeklerin cinsiyetinin önceden belirlenmesi ve ona göre istenilen cinsiyette bebekler dünyaya getirilmesi doğadaki bazı hassas dengeleri bozabilir. Zaten çiftlerin çoğunun da düşüncesi en doğru şekilde "önemli olan bebeğin sağlıklı olması" şeklinde olmaktadır. Normalde dünyaya gelen erkek ve kız bebeklerin sayısı hemen hemen birbirine eşittir.

Unutmayın ki bazı yöntemleri deneyenler ve istediği cinsiyeti elde edenler tamamen tesadüften ibarettir. Zaten kız veya erkek toplam iki ihtimal olduğu için hangi yöntem denenirse denensin yüzde elli ihtimalle tutma şansı vardır. Hiç tutmaması zaten imkansızdır. Bu nedenle bu tür hikayelere itibar edilmemelidir. PGD denilen genetik yöntem dışında bebek cinsiyetini belirleyebilecek hiçbir yöntem yoktur, hepsi zaman kaybından ibarettir.

Bir erkek üreme hücresi (sperm) ile bir kadın yumurtasının birleşmesi sonucu gebelik meydana gelir. Kadının yumurta hücresi sadecer X kromozomu içerir, Y kromozomu kadında bulunmaz. Erkeğin spermlerinden bazıları X kromozomu, bazıları Y kromozomu içerir. Eğer X kromozomu içeren bir sperm kadının yumurtasını döllerse iki tane X yanyana gelir (XX) ve bebek kız olur. Eğer Y kromozomu içeren bir sperm kadının yumurta hücresini döllerse X ve Y yanyana gelmiş olur (XY) ve erkek bebek olur. Yani burada cinsiyeti belirleyen kadın değil erkeğin spermi olmaktadır.

Günümüzde bebeğin cinsiyetini belirlemek için kullanılabilen en gelişmiş ve kesin tanı yöntemi PGD (prekonsepsiyonel genetik tanı - PGT) yöntemidir. Bu yönemle tüp bebek işlemleri sırasında döllenmiş embriyodan bir hücre alınarak incelenir ve cinsiyetin yanı sıra kromozomal hastalıklar da araştırılır. Eğer hücre istenilen cinsiyette ise embriyo anne rahmine yerleştirilir. Ülkemizde bu yöntem cinsiyetin belirlenmesi için kullanılmamaktadır sadece genetik hastalıkların taranması için kullanılmaktadır. Birçok ülkede etik ve tıbbi sakıncalarından dolayı cinsiyet belirlemek için uygulanması yasaktır. Bu yöntemle cinsiyet %100 doğrulukla belirlenebilmektedir.

cinsiyet testi
Resmi büyütmek için üzerine tıklayın

Anne ve Babanın Beslenmesi ile İlgili Yöntemler
Bütün dünyada bununla ilgili yazılan ve anlatılan bazı öneriler olmasına rağmen hiçbirinin ispatlanmış bir etkinliği yoktur.

Çin Takvimi Yöntemi
Bu yöntemle kadının belirli yaşlarda ve belirli aylarda cinsel ilişkiye girmesiyle bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi amaçlanmıştır ancak bilimsel bir geçerliliği ve kanıtı yoktur o yüzden burada bu yöntemin detayları anlatılmamıştır. Bu tür yöntemlerin etkisi yoktur. Çin takvimi hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

Shettles Medotu
Landrum Sheetles isimli doktor tarafında geliştirilen metod Y kromozomunun X kromozomuna göre daha hızlı olması ve daha az yaşaması esasına dayanmaktadır. Bu mantıkla kadının yumurtlama anına yakın dönemde (yumurtlamadan kısa süre önce veya sonra) ilişkide bulunulursa bebeğin erkek olma ihtimalinin yüksek olacağını savunmaktadır. Tersine yumurtlama anından 2-4 gün önce ilişkiye girilirse bebeğin kız olma ihtimalinin artacağını savunur. Yumurtlama anını ise vücut ısısını hergün ölçerek veya servikal mukus değişikliklerine bakarak veya bazı idrar testleri ile anlamak gerekir. Bu yöntemin de cinsiyet belirlemede ne kadar başarılı olduğu tartışmalıdır.

Whelan Yöntemi
Shettles prensibinin tersini savunan bir yöntemdir. Elizabeth Whelan tarif etmiştir. Erkek bebek için yumurtlamadan 4-6 gün önce ilişkiye girilmesi gerektiğini savunurken, kız bebek için yumurtlamadan 2-3 gün önce ilişkiye girmek gerektiğini savunur. Shettles yöntemi ile çelişen bu yöntemin de etkisi tartışmalıdır.

Ericsson Albumin Yöntemi
Dr. Ericsson tarafından tarif edilen yöntemde erkekten alınan spermler X ve Y kromozomu içerenler şeklinde ikiye ayrılmaya çalışılır fakay bu ayırma işlemi zor olduğundan %100 oranında net bir ayırma gerçekleşemez vebaşarı da %100 olmamaktadır. Erkek bebek isteniyorsa Y kromozomu içeren bölgedeki spermler ile IUI (aşılama) yöntemi ile gebelik denenmektedir. Kız bebek isteniyorsa X kromozomu içeren bölgedeki spermler ile aşılama denenmektedir. Bu yöntemin uygulanması etik ve yasal açıdan sakıncalı bulunsa da %70-80 oranında başarılı olduğu bildirilmektedir ve bilimsel açıdan da tartışmalıdır.

Microsort Yöntemi
Bu yöntem de Ericsson yönemi ile aynı mantığa dayanmaktadır fakay spermlerin X veY şeklinde gruplara ayrılması için farklı bir yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemde flow sitometri ve FISH yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemle elde edilen spermler IUI (aşılama) veya tüp bebek yöntemleri ile rahim içerisine verilmektedir. %70-80 civarındabaşarı oranları bildirilmektedir.

BabyChoice Yöntemi (Selnas Yöntemi)
Bu yöntem kadın yumurta hücresinin yüzeyinin dönem dönem değişik kutuplaşmaya uğraması mantığına dayanmaktadır. Yani yumurta hücresi X ve Y kromozomu içeren spermleri bazı dönemlerde çekerken bazı dönemlerde itmektedir. İşte bu dönemleri belirleyen bir takvim oluşturularak hangi cinsiyette bebek isteniyorsa o dönemde ilişkiye girilmesi sağlanır. Anne veya babaya veya spermler ile yumurta hücresine herhangi bir müdahale, ayrıştırma v.b yapılmaz sadece oluşturulan takvime göre çiftlerin ilişkiye girmesi gerekir. Bu takvimi oluşturmak için isviçredeki laboratuvarlarına çiftlerin bazı bilgileri ve tahlil için kanları yollanmaktadır. Daha sonra çiftlere takvimleri yollanmaktadır. 1997 yılından bu yana uyguladıkları yöntemle cinsiyet belirleme konusunda %87 oranında başarı sağladıklarını bildirmektedirler.

Yukarıda anlatılan bütün yöntemlerden sonra unutulmamalıdır ki doğada kusursuz bir denge vardır ve bu dengeye insanların müdahale etmesi sakıncalı sonuçlar doğurabilmektedir. O nedenle cinsiyeti ne olursa olsun "sağlıklı" bir bebek dilemek en doğrusu olacaktır. Yukarıdaki bilgiler sadece bu konuda çeşitli duyumlarla kafaları karışan anne-baba adaylarını bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.


İlgili Konular:
- Cinsiyet Testi
- Bebeğin Cinsiyeti Nasıl, Kaçıncı Haftalarda Anlaşılır?
- Bebeğin Erkek Veya Kız Olması İçin Neler Yapılmalı?
- Çin Takvimine Göre Cinsiyet Belirleme
Kız ve Erkek Hamilelikleri Arasındaki Fark Nedir?


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"