İKİZ GEBELİK OLMASI İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

İkiz bebek nasıl olur? İkiz bebek olması için ne yapabiliriz? Bu şansı nasıl arttırabiliriz? şeklinde sorular bazen gebelik planlayan çiftlerden gelmektedir. Bazı çiftler ikiz bebekleri olmasını isterler ve bu şansı arttırmak için yöntemler ararlar. İkiz veya üçüz hamilelik olma şansını çiftlerin arttırması için herhangi bir doğal yöntem yoktur. Herhangi bir yiyecek, içecek ile ilgisi yoktur. Sadece annenin ailesinde ikiz gebelik varsa ikiz gebelik olma şansı daha yüksektir (Çift yumurta ikizi ailesel etkilenir). Ayrıca anne yaşı ilerledikçe ikiz gebelik olma ihtimali artar. Bunun dışında tüp bebek ve ilaçla kısırlık tedavisi  görenlerde ikiz-üçüz olma riski biraz daha fazladır.

İkiz gebelik sıklığı toplumlar ve ırklar arasında farklılık göstermekle beraber ortalama 80-100 gebelikte bir görülür. Örneğin Japonlarda daha az görülür, Nijerya'da oran yüksektir.

Kimlerde ikiz-üçüz gebelik daha sık görülür?
- Bazı ırklarda daha sıktır (Nijerya'da yaklaşık %5)
- İleri yaşlarda meydana gelen gebeliklerde (37 yaşta pik yapar): Bu yaşlarda gebe kalmak genç yaşlara göre daha zorlaşır ancak gebe kalındığında çoğun gebelik olma oranı fazladır.
- Annenin aile hikayesinde ikiz gebelik varsa şans artar (dizigotik ikizler için geçerli)
- Babanın ailesinde ikiz olması etki etmemektedir.
- Multiparite
- Günışığına fazla maruz kalan ülkelerde, yaz aylarında
- Uzun boylu ve kilolu kadınlarda
- Klomifen sitrat (yaklaşık %10) veya gonadotropin tedavisi ile gebe kalanlarda (%20-30)
- Monozigotik (tek yumurta) ikizi oluşma şansı hiçbir faktörden etkilenmemektedir, dünyanın heryerinde belli bir oranda sabittir (1/250), sadece tüp bebek uygulamalarında oranı artmaktadır.

İlgili Konular:
- İkiz Gebelik
- Bebeğin Cinsiyetini Belirlemek Mümkün mü?


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"