SIK ADET GÖRME

SIK (ERKEN) ADET OLMA
Sık adet (regl) görme (polimenore) adetlerin başlangıç günleri arasının 24 günden daha kısa olmasıdır. Sık adet görenlerin adeti beklediği tarihten daha erken yani vaktinden önce başlar, bu nedenle erken adet görmek olarak da adlandırılır.
Burada bahsedilen süre  bir adetin bitiminden diğer adetin başlamasına kadar "temiz kalınan" süre değildir, bir adetin ilk gününden bir sonraki adetin ilk gününe kadar geçen sürenin yirmidört günden kısa olması anormal kabul edilir. Bu anormal ve sık kanama  hastalar tarafından "ayda 2 kere adet oluyorum" şeklinde ifade edilebilir veya adet aralarında leklenmeler, kanamalar oluyor şeklinde de ifade edilebilir.

Sık adet görmenin sebepleri:
Myom, polip veya hormonal nedenler gibi çeşitli durumlar sık adet görmeye neden olabilir. Bazı hastalarda ise hiçbir neden bulunamaz. Stres gibi durumlar da adet düzensizliğine ve sık adet görmeye nadiren neden olabilir. Hipertroidi (guatr hormonu bozukluğu) sık adet görmeye neden olabilir. Muayene ve ultrasonografi ve gerekirse tahliller ile nedenin araştırıması gerekir.

Sık adet görmenin zararları var mı?
Sık adet gören kadınlarda özellikle kanama süresi uzunsa ve aşırı kanama oluyorsa kan kaybı fazla olacağı için anemi (kansızlık) gelişebilir. Sebep eğer tiroid hormon bozukluğu ise bunun başka belirtileri ve zararları izlenebilir. Sık adet gören kadınlarda psikolojik sıkıntı ve rahatsızlık; işine, günlük hayatına konsantre olamama gibi belirtiler de sık görülür.

Tedavi:
Sık adet görmek mutlaka değerlendirilmesi ve sebebinin araştırılması gereken bir durumdur. Buna neden olan sebebe göre tedavi planlanır. Eğer sebep myom, polip gibi oluşumlarsa fazla kan kaybetme ve sonuç olarak kansızlık (anemi) gelişir. Hormonal bazı bozukluklar varsa bunların tedavisi gerekir. Bazen adet düzenleyici ilaçlar ile tedavi gerekirken bazen neden olan myom, polip gibi oluşumlar için ameliyat tedavisi gerekebilmektedir. Bitkisel tedaviler, otlar, kürler, soğan, incir, şifalı bitkiler, doğal çözümler gibi girişimler tedavi konusunda işe yaramaz ve ayrıca altta yatan sebebin kaçırılmasına neden olacağı için daha kötü sonuçlara sebep olabilir.

Sık adet görmek hamilelik belirtisi olabilir mi?
Normalde sık adet görmek (regl olmak) gebelik olduğunu göstermez. Ancak gebe kalan kişi gebeliğe bağlı bir kanama yaşarsa, gebe olduğunun farkında olmadığı için bunu erken adet olduğu şeklinde yorumlayabilir.

Sık (erken) adet görmek menopoz belirtisi midir?
Adet aralarının kısa olmaya başlaması yani sık aralıkla adet görmek menopozun yaklaştığı yıllarda görülebilir. Menopoz dönemine yaklaşan ve hormon düzeyleri azalan kadınlarda önce adetler sık olmaya başlar daha sonra seyrek olmaya başlar ve en sonunda tamamen kesilir. ancak genç yaştaki kadınlarda sık adet görmek menopoz olacağı anlamına gelmez. Sık adet olması her zaman menopoz yaklaştığı anlamına gelmez ve her menopoz olan kadında bu belirti görülmez.

Doğumdan sonra sık adet görmek normal midir?
Doğumdan sonra adet düzeni hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Doğum sonrası adetler başladıktan bir süre sonra normal eski gebelik öncesi düzenine girer genellikle. Doğumdan sonra veya emzirme sırasında sık adet olunuyorsa bunun başka bir sebebi olabilir, muayene olmak gerekir.

10-15 gün arayla adet olmak normal mi?
Yukarıda belirtildiği gibi 1 hafta veya 10-15 günde bir adet olmak sık adet olmak anlamına gelir, çünkü bir adetin ilk günü ile diğer adetin ilk günü arasındaki süre en az 24 gün olmalıdır. Bir iki hafta temiz kalabilen ve tekrar adet kanaması başlayan kadınların mutlaka muayene olması gerekir.

adet görmek, mens görmek, regl görmek
Resmi büyütmek için üzerine tıklaayın

İlgili Konular:
- Adet Düzensizliği
- Adet Kanamasının Fazla ve Uzun Sürmesi
- Seyrek Adet Görme


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"