İDRARDA GEBELİK (HAMİLELİK) TESTİNDE SİLİK ÇİZGİ GÖRÜLMESİ NE ANLAMA GELİR?

İdrarda gebelik testleri idrardaki BHCG hormonunun saptanması ile çalışırlar. Gebelik oluştuğunda idrarda BHCG hormonu belli bir düzeyin üzerine (20 mU) çıkarsa gebelik testinde bu saptanır ve çizgiler koyu renk olarak görülür. Gebelik testinde bulunan iki çizgiden birinin soluk renkte görülmesi gebeliğin çok erken dönemde olmasına bağlı olabilir veya kimyasal gebelik gibi düşük ile alakalı durumlara bağlı olabilir. Yani ikinci çizginin silik görülmesi sonrasında sağlıklı bir hamileliğe sahip olunabilir veya kimyasal düşük gibi bir durumla karşı karşıya kalınabilir veya hiç gebelik oluşmamış bile olabilir. Bu durumu netleştirmek için test 3-4 gün sonra tekrar edilmelidir veya kanda gebelik testi yapılmalıdır. İdrarda gebelik testleri ancak adet gecikmesi yaşandıktan sonraki günlerde gebeliği tespit edilebilir o yüzden adet gecikmesi olmadan yapılmamalıdır. Ayrıca son kullanma tarihi geçmiş veya bozulmuş testler de yanlış sonuç verebilirler.

İdrarda gebelik testinde her iki çizgi de koyu renkte net görülüyor ise genellikle hatalı sonuç beklenmez yani hamilelik tespit edilir. Ancak normal bir hamilelik mi değil mi anlaşılması için herzaman doktor muayenesi gereklidir. Normal bir hamilelik dışındaki bazı durumlar da (dış gebelik, ölü gebelik, düşük gibi) gebelik testinde iki çizginin net koyu renkte görülmesine veya bir çizginin soluk görülmesine neden olabilir.

İdrarda hamilelik testinde sadece tek çizgi görülüyorsa, ikinci çizgi hiç belli olmuyorsa bu durumda ya gebelik yoktur ya da test erken yapılmıştır. Bu testler adet gecikmesi olmadan önce hatta bazen adet gecikmesi olduktan sonraki ilk günlerde yanlış sonuç verebilirler. Adet görene kadar her kadın kendisinde hamilelik olasılığı var kabul etmelidir ve 3-4 gün sonra testi tekrar etmelidir. Şüpheli durumun devam etmesi halinde doktor muayenesi ve ultrasonografi, kanda gebelik testi gibi tahlillerle durum netleştirilmelidir.

İlgili Konular:
- Gebelik Testi
- Gebelik Testi Nasıl Yapılır?


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"