PREEKLAMPSİ TEDAVİSİ

PREEKLAMPSİ (GEBELİK ZEHİRLENMESİ) TEDAVİSİ
Preeklampsi (halk arsında hamilelik zehirlenmesi) tedavisi hastalığın şiddetine ve gebeliğin kaç hafta olduğuna bağlıdır. Bu iki kriter tedavi ve gebeliğin takibi açısından verilecek kararlarda çok önemlidir. Preeklampsinin kesin tedavisi doğumdur, doğum gerçekleşirse hastalık da kendiliğinden düzelecektir. Doğum dışındaki tedaviler, tansiyon düşürücü ilaçlar, yatak istirahati vb. kesin tedavi getirmez sadece anneyi korumak için ve doğuma kadar vakit kazanmak için uygulanırlar.

Gebelik sona yakın değilse (örneğin 28-34 haftalar arasında) bu durumda bebek gelişimini tam olarak tamamlamadığı için eğer hastalık şiddetli değilse bebeğin gelişmesi için beklenir, bu esnada bebeğin akciğer gelişimini hızlandırmak için sterod ilaç verilir. Ancak preeklampsi (hamilelik zehirlenmesi) şiddetli ise yani tansiyon çok yüksek, idrarda protein atılımı çok fazla ve diğer organlarla ilgili fonksiyon bozuklukları varsa bebeğin daha fazla gelişmesi beklenemez ve genellikle acilen doğum kararı verilir. Burada annenin hayati tehlike riski ile bebeğin doğarsa karşı karşıya kalabileceği risk karşılaştırılır ve ona göre tedaviye karar verilir.

Hamilelik son haftalarda ise (örneğin 37 hafta civarında) bu durumda bebek gelişimini büyük oranda tamamlamıştır ve doğum kararı daha rahat verilebilir.

Hafif preeklampside hasta tansiyon ölçümü, ultrason, nst ve diğer kan idrar tahlilleri ile sıkı takip altına alınarak takip edilir ve hastalığın şiddetinde artma olmazsa gebeliğin son haftalarına ulaşıldığında mormal doğum veya sezaryenle doğum gerçekleştirilir. Ancak şiddetli preeklampside (veya eklampsi nöbeti geçirenlerde) bu şekilde beklemek anneyi hayati tehlikeye sokacağı için beklenemez ve doğum erken haftalarda (erken doğum) gerçekleştirilir, bu durumda bebeğin yeni doğan yoğun bakım ünitesine alınması gerekebilir.

Özellikle şiddetli preeklampsi hastalarına nöbet geçirmelerini önlemek için magnezyum sülfat (MgSO4) tedavisi verilir. Preeklampsi hastalarının nöbet geçirmesi durumunda hastalık artık eklampsi adını alır.

İlgili Konular:
- Gebelik Zehirlenmesi (Preeklampsi)
- Gebelikte Tansiyon Yüksekliği (Hipertansiyon)


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"