GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) DEMİR EKSİKLİĞİ

Demir eksikliği bütün insanlarda olduğu gibi hamilelerde de aneminin yani kansızlığın en sık nedenidir. Vücutta demir eksikliğinin iki nedeni olabilir, ya demir alımı azdır ya da kan kaybı ile vücuttan demir atılıyordur. Demir kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobinlerin içerisinde bulunduğu için vücuttan olan bütün kanamalarda demir kaybedilir. Az miktarda kanamalar (kadınlarda her ay adet kanamasında olduğu gibi) demir eksikliği anemisine yol açacak kadar demir kaybına neden olamaz ancak aşırı adet kanaması olanlarda, mide veya barsak hastalıkları nedeniyle kanama geçirenlerde demir eksikliğine bağlı kansızlık gelişebilir.

Ancak demir eksikliğinin en sık nedeni vücuttan demir kaybı olması değildir, besinlerle demirin eksik alınmasıdır. Gebelik döneminde vücudun demire olan ihtiyacı artar bu nedenle hamilelerin dengeli ve sağlıklı beslenmeye çok dikkat etmesi gerekir. Gebelikte beslenme hakkında ayrıntılı bilgiye  buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca dengeli ve çok iyi beslense bile bütün gebelere hamilelik boyunca demir ilacı (kan hapı) kullanılması önerilir. Gebelikte demir ilacı kullanımı ile ilgili ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Demir eksikliğinin nedenleri:
- Yetersiz ve dengesiz beslenme
- Aşırı çay ve kahve tüketimi: Çay ve kahve yemeklerle alınan demirin emilimini azaltır bu nedenle yemeğin hemen üzerine içilmemelidir, yemeklerden en az 45  dakika sonra içilmelidir.
- Diyetle fazla miktarda kalsiyum alınması (süt ve süt ürünleri) demir emilimini azaltır.
- Et tüketmemek
- Mide ve barsaklara ait bazı hastalılara bağlı kan kaybı olması
- Barsak parazitleri

Demir hangi yiyeceklerde fazla bulunur?
Kırmızı et ve tavuk eti, baklagiller, yumurta, pekmez, yeşil sebzeler, kuru üzüm, kuru kayısı, fındık, fıstık...

C vitamini demir emilimini arttırır, bu nedenle demirden zengin besinlerin C vitamini içeren besinlerle (portakal suyu, salata gibi) alınması demir emilimini arttırır.

Hamilelikte demir eksikliğinin belirtileri:
- Halsizlik
- Kolay yorulma
- Uyku hali
- İştahsızlık
- Çarpıntı
- Baş ağrısı
- Kabızlık
- Saç dökülmesi
- Dilde atrofi, dil ve ağız etrafında çatlaklar
İleri derecede demir eksikliği ve anemi varsa:
- Tırnaklarda incelme ve kaşık şeklini alma (kaşık tırnak) gelişebilir.
- Anksiyete
- Kulaklarda çınlama
- Kaşıntı
- Yemek borusunda perde oluşumuna bağlı yutma güçlüğü (özofageal disfaji)
- Nefes açlığı
- Göğüs ağrısı

Gebelikte demir eksikliği nasıl giderilir, tedavisi:
Ancak şunu vurgulamak gerekir ki hamilelikte kansızlık ve demir eksikliği saptanan bir hastanın bu eksiği besinleri fazla tüketerek kapatması imkansızdır, mutlaka demir ilaçları ile takviye gerekir. Pekmez gibi bazı besinleri fazla tüketerek aşırı demir almaya çalışmak yeterli olmayacağı gibi zararlı olacaktır çünkü aşırı miktarda kalori ve kilo alımına neden olacaktır. Yenilen besinlerdeki demirim tamamı vücut tarafından emilemez, ortalama besinlerdeki demirin %20'si emilir. Gebelikte demir ilacı kullanımı ile ilgili ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


İlgili Konular:
- Gebelikte (Kansızlık) Anemi
- Gebelikte Kansızlık Tedavisi


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"