GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) İLK KONTROL NE ZAMAN OLMALI?

Gebelikte ilk kontrol yani ilk doktor muayenesi ne zaman olmalı? Doktora muaayene için ilk ne zaman gitmeli?

Bir kadın hamile olduğundan şüphelendiği an hemen ilk muayene için doktora başvurmalıdır. Gebeliği isteyen veya istemeyen (kürtaj ile aldırmak isteyen) çiftler için durum değişmez her iki durumda da beklemeden doktora başvurmak gerekir. Bu şüphe bazen bir gebelik testi (hamilelik testi) neticesinde olabilir, bazen sadece adet gecikmesinden dolayı olabilir. Her ne sebeple olursa olsun hamilelikten şüphelenildiği an veya hamile olduğunu öğrendiği an kişi hemen doktora başvurmalıdır. İlk kontrol ve ilk tahliller için hamileliğin belirli bir ayı veya haftası beklenilmez, hamilelik tespit edilir edilmez gebelikte istenilen ilk tahliller yapılır.

Gebelikte hafta hafta sırasıyka yapılan tahliler ve testler hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İlk kontrolde (ilk muayenede) neler yapılır?
İlk muayenede öncelikle hamileliğin varlığından emin olunması için ultrason ve gerekirse idrarda veya kanda gebelik testi yapılır. Rahim içerisinde bir gebelik olduğuna kanaat getirilirse ikinci aşamada bu gebeliğin canlılığını araştırmak gerekir, bunun için kalp atımı var mı diye bakılır. Çok küçük gebeliklerde kalp atımı olmayabilir, buna benzer durumlarda birkaç gün veya 1-2 hafta içinde kalp atımının oluşması beklenir. Kalp atımı genellikle 5. - 6. haftalar civarında oluşur. Daha sonra gebelikle ilgili tahliller incelenir ve buna göre gebeliğin takibi planlanır.

İlgili Konular:
- Hamileliğin İlk Belirtileri
- Gebelik Takibi


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"