HAMİLELİK (GEBELİK) NASIL ANLAŞILIR?

Hamilelik nasıl belli olur? Nasıl ve ne zaman anlaşılır? gibi sorular hamilelik isteyen veya gebe kaldığından şüphe eden hastaların sık merak ettikleri sorulardır.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki döllenmeden sonra oluşan döllenmiş hücre rahime yerleşmeden önce kanda gebelik hormonu tespit edilemez ve kanda hormon artışları olmadığı için gebelikle ilgili belirtiler de hissedilemez. Döllenme rahim de değil tüplerde oluşur ve döllenmiş hücre daha sonra rahime doğru yol alır ve rahim duvarına yerleşir, burada büyümeye başlar. Bu süreçler gelişirken gebelik belirtilerinin başlaması ve kan veya idrar tahlillerinde gebeliğin belli olması yaklaşık olarak bir dahaki adet dönemine denk gelir. Bu nedenle adet gecikmesi yaşanmadan önce hamilelik olduğu belirtilere bakarak veya tahliller ile anlaşılamaz. Ultrason ile hamileliğin anlaşılması yaklaşık 1 hafta - 10 gün adet gecikmesi yaşandıktan sonra yani gebelik 5 haftalık olduğunda mümkün olabilir.

Bir kadında hamilelik belirtileri olması hatta gebelik testinde hamilelik görünemsi kesin olarak normal bir gebeliğe sahip olduğunu göstermez. Belirtiler ve gebelik testi pozitifleşmesi dış gebelik veya başka bazı hastalıklarda da aynı şekilde görülebilir. Bu nedenle ultrasonografi ile normal bir gebelik rahim içerisinde görülene kadar emin olmamak gerekir.

Bir kadının hamile olduğunun başkaları tarafından dışarıdan bakarak anlaşılması yaklaşık olarak gebelik 5 aylık olduğunda (20 haftalık) mümkün olur. Çıplakken 4 aylık hamilelik de dışarıdan belli olabilir.

İlgili Konular:
- Gebelik Belirtileri En Erken Ne Zaman Belli Olur?
- Hamilelik Testi
- Hamile Miyim?


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"