HAMİLELİK (GEBELİK) NASIL OLUŞUR?

Hamilelik nasıl olur?
- Hamilelik oluşması için kadının yumurtalıklarında gelişen yumurta hücresinin salınması gerekir: Kadınlarda her ay bir yumurta hücresi yumurtalıklardan salınır. Bu yumurta hücresi tüplerin ucundan yakalanır ve tüp içerisine alınır. Eğer buraya sperm gelirse döllenme meydana gelecektir.
- Erkeklerin testislerinde üretilen sperm hücreleri cinsel ilişki sonrasında vajinaya boşalmıştır. Buradaki spermlerin bir kısmı rahim ağzından geçerek rahim içerisine doğru ilerler. Buradan da tüplere doğru ilerler.
- Kadındaki yumurtalamanın olduğu günlerde cinsel ilişki olmuşsa bu yumurta ve sperm hücreleri tüp organında (tuba) karşı karşıya gelerek birleşirler, döllenme meydana gelir. Hamileliğin oluşması için bu iki hücrenin buluşması şarttır. Bu nedenle sadece kadında yumurtlama olan günlere yakın cinsel ilişki olursa hamilelik oluşabilir, diğer günlerde oluşamaz. Her dönemde girilen ilişkide erkekten sperm hücresi gelir ancak kadından yumurtlama hücresi sadece ayda bir belli günlerde gelir.
- Eğer tüp organında döllenme meydana gelmişse, döllenen hüce çoğalarak hücre yumağı halini alır ve rahim (uterus) içerisine doğru ilerler. Rahim içerisine ulaşması yaklaşık 5 gün sürer.
- Rahim içerisine gelen döllenmiş yumurta hücresi yumağı (blastomer) rahim iç duvarına yapışır ve buraya gömülerek yerleşir.
- Rahim duvarına yerleşmiş olan embriyo çoğalarak bebeği ve bebeğin eşini (plasenta) meydana getirir. Bebeğin hafta hafta gelişim aşamaları hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İlgili Konular:
- Gebeliğin Oluşumu
- Hafta Hafta Hamilelik


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"