HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) SÜT İÇMEK

Hamilelikte süt içmenin faydaları:
Hamilelik döneminde annenin kalsiyum ihtiyacı artar. Süt en bol kalsiyum kaynağı olan besinlerden birisidir. Hamilelik döneminde günde yaklaşık 3 bardak süt içen bir annede hem kendisi hem bebeği için gerekli bütün kalsiyum karşılanmış olur. İnek sütünün içeriğinde kalsiyum dışında protein, çeşitli vitaminler (D, A, C, K vitaminleri), fosfor, flor, demir, iyot gibi mineraller ve yağ bulunur.

Hamilelikte günde ne kadar süt içilmeli?
Hamile bir kadının günlük kalsiyum ihtyacı 1000 mg kadardır. 18 yaşın altındaki hamilelerde ihtiyaç daha fazladır, günlük 1300 mg'dır. Anne adayı bu ihtiyacın tamamını sütten karşılamak zorunda değildir çünkü peynir, yoğurt, sebze, meyve, baklagiller gibi bir çok besinde sütteki kadar bol olmasa da kalsiyum bulunur. Hamilelikte günde 3 bardak süt içilmesi yeterlidir. Bir su bardağı sütte yaklaşık 250 mg kalsiyum bulunur, üç bardaktaki 750 mg kalsiyum gayet yeterlidir, ihtiyacın kalan kısmı diğer besinlerle rahatlıkla tamamlanır. Sütün hamilelikte anne ve bebek açısından faydaları sadece içerdiği kalsiyuma bağlı değildir, içerdiği D vitamini ve protein de önemlidir.

Hamilelikte sütün faydaları ve önemi:
Hamilelik döneminde süt içmek annede kalsiyum eksikliğini ve buna bağlı olarak kemik erimesini önler. Bebekte başta kemik ve diş sağlığı olmak üzere bir çok faydaları vardır.
Hamileliği boyunca süt içmeyen annelerin çocuklarının doğum ağırlığının süt içen annelere göre daha fazla olduğunu ve süt içmeyen annelerin çocuklarında allerjiye daha sık rastlandığını gösteren araştırmalar vardır.
Bir araştırmadan günde bir bardaktan daha az süt içen annelerin bebeklerinin doğum ağırlığının bir bardaktan fazla süt içenlerinkine göre daha az olduğu bildirilmiştir. (kaynak)
2010 yılında yapılan bir araştırmada hamileliğinde süt tüketen annelerin çocuklarında MS (multiple sclerosis) hastalığının daha az görüldüğü bildirilmiştir. (kaynak)

Süt içemiyorum?
Hamilelikte kalsiyum dışındaki faydalarından dolayı öncelikle tercih edilecek besin süttür ancak laktoz intoleransı veya başka nedenlerle süt içemeyenler kalsiyum kaynağı olarak bol peynir, yoğurt, ayran tüketebilirler. Laktoz intoleransı olanlar için marketlerde laktozsuz sütler bulunmaktadır, bunları tüketmek de aynı faydayı sağlayacaktır. Bu besinlerin hiçbirisini tüketemiyorsanız o durumda gerekli kalsiyum takviyesi için mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

İlgili Konular:
Gebelikte Kalsiyum İlacı ve Süt, Yoğurt Tüketimi
- Gebelikte Beslenme


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"