TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA SEZARYEN ORANLARI

Dünyada sağlık örgütünü (WHO) önerdiği sezaryen oranı %15'tir, buna göre bir ülkedeki bütün doğumların yüzde onbeşi en fazla sezaryen ile gerçekleşmelidir. Belirlenen %15 oranının çok üzerine çıkılması da çok altına inilmesi de anne ve bebek morbiditesi açısından sakıncalı olarak belirlenmiştir.

Türkiye'de sezaryen oranları:
- Sezaryen oranı en yüksek bölge batı ve güney bölgelerimizdir. En az sezaryen oranı güneydoğu anadolu bölgesindedir.
- Kentsel bölgelerde sezaryen oranı daha yüksektir.
- Annenin veya babanın eğitim düzeyi arttıkça sezaryen oranlarında artış izlenmektedir.
- Ülkemizde 1998 yılında sezaryen oranı %14 civarlarında iken, günümüzde %50'ye yakın oranlara gelerek dünyada en yüksek oran olmuştur. Türkiye'de 2007 yılında hastane doğumlarında sezaryen oranı %42, 2010 yılında %49.7'dir.

Ülkemizde 2013 yılı ortasına kadar sezaryen oranının %35'e indirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla çeşitli kampanyalar, eğitimler yapılması planlanmıştır.

Dünyada sezaryen oranları:
- Dünya ortalaması %15 civarındadır.
- En düşük oran Afrika'da %3-4 civarındadır.
- Amerikada 1950'li yıllarda %3-5 civarında olan sezaryen oranı, 1970'lerde %15, 1990'larda %22 civarına kadar yükselmiştir. Günümüzde Amerika'da sezeryan oranı %29 civarındadır.
- Hollanda, Belçika, Norveç, Finlandiya sezaryen oranı en düşük ülkelerden bazılarıdır. Bu ülkeler sezaryen oranını 2000 yılından günümüze kadar %13-16 civarında korumaktadır.
- Fransa'da sezaryen oranı son on yılda %17'den %20'ye çıkmıştır ancak halen Dünya sağlık örgütünün önerdiği orana yakın iyi bir orandadır.
- Almanya'da sezaryen oranı son on yılda %20'den %30'a çıkmıştır.
- Çoğu ülkede sezaryen son 20 yılda artış göstermiştir ancak Türkiye'deki artış çok fazla olarak rekor düzeye ulaşmıştır.

İlgili Konular:
- Sezaryen Oranı Neden Artıyor?
- Sezaryen


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"