YENİ KÜRTAJ YASASI - 2012

Kürtaj ile ilgili yasada bir takım değişiklikler yapılarak yeni yasa çıkarılacağı konusu son günlerde gündemde ve medyada en çok yer alan konulardan birisi. Kürtaj yani rahim tahliyesi (halk arasındaki yaygın deyimi ile çocuk aldırma, bebek aldırma, gebelik aldırma) ile ilgili son yasal düzenleme 1983 yılında yapılmıştı. 1983 yılında çıkarılan yasa ile ilgili ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yeni kürtaj yasası neleri değiştirecek henüz belli değil ancak bir ay içerisinde çıkarılacağı söylenen yasada olması beklenen değişiklikler aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
Yeni kürtaj yasasında (2012 yılında) neler değişebilir:
- İstemli kürtajın tamamen yasaklanması veya şu an itibariyle 10. haftaya kadar olan sınırın daha aşağıya çekilmesi konusunda değişiklik yapılacak mı?
- Down sendromu ve benzeri anomalilerin gebelik sırasında tespit edilmesi halinde gebeliğin aile istemiyle sonlandırıması konusunda değişiklik yapılacak mı?
- Bebekte saptanan anomaliler (sakatlıklar, özürler) nedeniyle kürtaja izin verilebilecekse bunlar hangi anomaliler için geçerli olacak ve kaçıncı gebelik haftasına kadar kürtaj mümkün olacak?
- Annenin hayatını tehlikeye atan veya annede mevcut hastalıkların ilerlemesine nden olan bir gebelik mevcutsa gebelik sonlandırılabilecek mi?
- Tecavüz v.b istenmeyen cinsel ilişkilerle meydana gelen gebeliklerin düşük-kürtaj yöntemleri ile sonlandırılması mümkün olacak mı?
- İstenmeyen gebeliklerin ve bunlara bağlı gereksinim duyulabilecek kürtaj işlemlerinin önlenmesi için yeni uygulamalar başlayacak mı? İstenmeyen gebelikler oluşmadan önlemek için doğum kontrol yöntemlerinin daha yaygın ve bilinçli kullanılmasına yönelik yeni çalışmalar başlayacak mı?
- Gebeliğin annenin psikolojik sağlığını etkilemesi ve annein bunu belirtmesi kürtaj gerekçesi sayılabilecek mi?
- İsteğe bağlı kürtak uygulaması devam ederse sosyal güvenlik kurumu bu işlemin ücretini hasta adına karşılamaya devam edecek mi?
- Yeni kürtaj yasası ile kürtaj işlemleri tamamen veya kısmen yasaklanırsa bunun sonucunda güvenli olmayan kürtaj işlemlerinin artmaması için ve anne ölümü ile ilgili oranların artmaması için önlemeler alınacak mı?

Çıkarılması planlanan yeni yasa ile ilgili gelişmeler oldukça bu sayfa güncellenecektir...

İlgili Konular:
- Kürtaj Nedir? Nasıl Yapılır?
Dünyada ve Türkiye'de Kürtaj Yasaları
Kürtaj Kaçıncı Haftaya (Aya) Kadar Yapılabilir?
Güvenli Olmayan Düşük ve Kürtaj Anne Ölüm Nedenidir


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"