HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) KARBONHİDRAT, PROTEİN YAĞ TÜKETİMİ

GEBELİKTE KARBONHİDRAT, PROTEİN VE YAĞ İÇEREN BESİNLERİN ALIMI

Hamilelikte karbonhidrat içeren yiyeceklerin tüketimi:
Karbonhidratlar vücutta başlıca enerji kaynağı olarak kullanılırlar. Yeterli alınmaları proteinlerin enerji kaynağı olarak kullanılmalarını önler, yetersiz alınmaları vücutta protein yıkımına neden olabilir. Fazla karbonhidrat alınması durumunda ise vücutta aşırı yağ depolanması meydana gelir. Hamilelikte ideal karbonhidrat tüketim miktarı günlük alınan besinlerin %40'ını oluşturacak kadar olmalıdır. Çoğu besin karbonhidrat içerir ancak en çok ekmek, pirinç, un, tatlılar, çikolata, şeker, meyce, sebze, hamur işleri gibi besinlerde bulunur. Bu nedenle bu besinler ideal miktarda tüketilmelidir, aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Özellikle meyveler bazı hamile bayanlar tarafından bebeğe bol vitamin sağlayacağı düşüncesiyle aşırı miktarda tüketilmektedir, bu yanlıştır. Çünkü meyveler vitamin ve mineral içermekle beraber bol karbonhidrat yani şeker içerirler bu nedenle aşırı tüketilmeleri gereğinden fazla kilo alımı ve yağ depolanması ile sonuçlanır. İdeal olanı günde en fazla küçük bir tabak meyve tüketmektir. Hamilelikte günlük karbonhidrat alımı yaklaşık 175 gram kadar önerilmektedir, bu miktar hamile olmayanlarda 130 gram kadardır, görüldüğü üzere arada kat kat farklar yoktur, bu gözününde tutularak besinler tüketilmelidir.

Hamilelikte protein içeren yiyeceklerin tüketimi:
Hamile olmayan bir bayan için günlük yaklaşık 60 gram (0.8 gr/kg/gün) kadar olan protein önerisi, hamile bayanlar için yaklaşık 80 gram (1.1 gr/kg/gün) olmaktadır. Bu miktar adolesan gebeliklerde (18 yaşın altındaki gebelikler) ve ikiz, üçüz gebeliklerde biraz daha fazla olmalıdır.

Hamilelikte yağ içeren yiyeceklerin tüketimi:
Hamilelikte yağ içeren besin ihtiyacı hamile olmayanlara göre değişmez. Günlük alınan toplam kalorinin yaklaşık %30'u yağlardan gelecek şekilde beslenilmelidir bu da günlük ortalama 60 gram yağ anlamına gelir. Gebe olmayan insanlarda olduğu gibi margarin, ayçiçek yapı gibi satüre yağlardan uzak durulmalıdır. Zeytinyağı beslenme uzmanlarına göre sağlık açısından en çok öneriler yağdır.


İlgili Konular:
- Gebelikte Beslenme


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"