HAMİLELER NEDEN ÇOK ACIKIR?

Hamileler tarafından sık sorulan durumlardan bazıları sık sık acıkmak veya sürekli aç gibi hissetmek, bir türlü doymamak gibi şikayetlerdir. Hamilelikte sık sık acıkma hissi bazılarında ilk aylarda başlar iken, bazılarında insülin direncinin maksimuma ulaştığı 7. aydan sonra başlar. Gebeliğin ilk aylarında çok acıkma ve doymama, sürekli yeme ihtiyacı gibi hisler pek olmaz çünkü ilk haftalarda gebe kadın genellikle bulantı ve yiyeceklerden tiksinme gibi şikayetlere sahiptir.

Bu durumun başlıca sebebi düzensiz ve yanlış beslenmedir. Fazla karbonhidrat, şeker ve unlu gıdalar, ekmek, hamur işi tüketimi kalıcı bir tokluk hissi vermez ve kısa süre sonra tekrar aç hissedilmesine sebep olur. Her insan gibi hamilelerin de karbonhidrattan az, proteinden zengin beslenmesi gerekir. Et, süt, yumurta gibi protein kaynağı olan yiyecekler hem daha uzun süreli tokluk hissi sağlar hem de anne-bebek açısından daha faydalıdır.

Şeker yükselmesi - insülin hormonu ve açlık hissi ilişkisi:
Şekerli besinler tüketildiğinde kan şekerinin çok fazla yükselmesine neden olurlar. Bu yükselme kısa süreli bir tokluk ve tatmin duygusu verse de arkasından fazlaca insülin hormonu salgılanmasına neden olduğu için kan şekerinin düşmesi izlenir. Bu düşüş de anne adayında tekrar acıkma veya canının tekrar şekerli bir şeyler istemesi gibi hislere sebep olur.

Gebelikte değişen hormonal durum sebebiyle kan şekerinin düzenlenmesi de bozulabilir, hatta bazı anne adaylarında gebeliğe bağlı şeker hastalığı ortaya çıkabilir. Bu durumun da varlığı her gebelikte doktor tarafından yapılan testlerle araştırılır.

Hamileler gece acıkınca ne yemeli?
Hamile kadınların veya diğer insanların gece hiçbir şey yememesi gerekir. Hatta akşam geç saatlerde bile yemek, tatlı vb. yenilmemelidir. Eğer kişi gece bir şeyler yeme isteği duyuyorsa mutlaka gündüz yediklerini ve beslenme düzenini gözden geçirmelidir. Gündüz düzensiz ve aşırı şekerli besinlerle beslenmek gece de açlık hissetme ve bir şeyler yeme ihtiyacına sebep olabilir. Gece yemek yemek zararlıdır ve mutlaka doktor danışmanlığı ile beslenme düzeninin normale getirilmesi gerekir.

Gece yendiğinde kilo yapmayan bir yiyecek yoktur, gece tüketilen her şey (yumurta, salata, yoğurt) fazla kiloya sebep olur ve zararlıdır.

Bebek anne karnında acıkır mı?
Bazı anne adaylarının endişe ettiğinin aksine annenin acıkması bebeğin de acıktığı anlamına gelmez. Bebek anne karnında ağız ve mide barsak yollarıyla değil kan yoluyla beslenir. Anne kanında plasenta aracılığıyla bebek kanına geçen besin maddeleri bebeğe enerji ve beslenme sağlar. Bu nedenle anne açlık da hissetse tokluk da hissetse bebek kan yoluyla besinlerini almaya devam eder. Eğer anne adayı gün içerisinde yeterince besleniyorsa bebek kendisine yetecek besin ve enerji kaynaklarını alabilir, bunun ötesinde annenin daha fazla beslenmesi veya aşırı yiyecek tüketmesi fayda değil zarar getirir.


İlgili Konular:
- Gebelikte Beslenme


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"