HAMİLELİKTE FİTİL KULLANMAK ZARARLI MI?

Hamilelerin akıntı ve kaşıntı, mantar gibi (vajinit, vajen enfeksiyonu) gibi nedenlerle fitil kullanması gerekebilmektedir. Hamile kadınlar fitilin rahim içerisine gidebileceği veya bebeğin su kesesine değebileceği gibi konularda endişe edebiliyorlar. Normal bir hamilelikte veya hamile olmayan bir kadında fitil sadece vajina (hazne) içerisinde kalır ve daha geriye rahim içerisine gitmesi imkansızdır. Bu nedenle fitil (ovül) denilen ilaçların temas yoluyla bebeğe veya gebeliğe zarar vermesi imkansızdır.

Donaxyl, Mixovül, Neopenetran, Zalain, Gyno-Lomexin ovül gibi fitil formatındaki çeşitli ilaçlar hamile olan ve olmayan kadınlara sık reçete edilmektedir. Kullandığınız fitilin gebeler için uygun olup olmadığını mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bu fitillerin yanı sıra bazen krem de reçete edilir ve kremler vajina içerisine değil dış kısımdaki cilde (vulva kısmına) sürülür. Doktorunuza hamile olduğunuzu bildirdiğinizde size gebelik kategorisi uygun ilaçları reçete edecektir.

Fitil veya ovül şeklindeki ilaçların genellikle gece uyumadan önce vajinaya yerleştirilmesi önerilir, bunun sebebi kayarak düşmesini engellemektir. Gündüz ayakta geçen zamanlarda fitil vajina içerisinden kayıp düşebilir, ancak çok derine geriye yerleştirilerek bu önlenebilir. Fitilin derine yerleştirilmesinde bir sakınca yoktur, ne kadar derine konsa bile gebeliğe veya bebeğe temas etmesi, zarar vermesi mümkün değildir.

Hamilelik sırasında bazı fitil şeklinde ilaçlar makat yoluyla da kullanılabilmektedir. Doktorunuzun reçete ettiği ilacın hangi yolla kullanılacağı konusunda emin olmalısınız.


İlgili Konular:
- Gebelikte İlaç Kullanımı ve Zararlı İlaçlar


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"