AKINTI GELMESİ HAMİLE KALMAYI ENGELLER Mİ?

Vajinadan iç çamaşırı üzerine akıntı gelmesi her zaman bir hastalığa işaret etmez. Kadınlarda adetin orta döneminde yani yumurtlama gününe yakın dönemde akıntı olması normaldir ancak bu akıntı berrak, kokusuz ve az miktardadır. Bunun dışında kötü kokulu; sarı, yeşil, pembe, kırmızı, kahverengi, siyah gibi renklerde ve kasık ağrısının, kaşıntının eşlik ettiği akıntılar normal akıntı olarak düşünülmemeli ve mutlaka değerlendirme için doktora başvurulmalıdır. Muayene sonucunda patolojik bir akıntı mı yani vajinal enfeksiyon (vajinit) var mı netleşecektir.

Akıntı hamile kalmayı engeller mi?
Akıntı yani vajina içerisinde enfeksiyon normalde spermlerin rahim içerisine ulaşmasını ve gebelik oluşmasını engellemez. Ancak akıntıya eşlik eden karın içerisinde daha ciddi bir enfeksiyon varsa (PID gibi) o durumda tüplerde yapışıklığa neden olarak gebelik oluşmasını engelleyebilir. Akıntı olan kadınların çoğunluğunda akıntı sadece vajina içerisinde sınırlınır, bu derece karın içerisine kadar kapsayan enfeksiyon nadirdir.

Akıntının hamileliğe bir zararı olur mu?
Kötü kokulu akıntı veya renkli akıntı varken hamile kalmanın ilk aylarda gebelik veya bebek üzerine kötü bir etkisi olmaz, hamileyken tedavi verilebilir. Hamilelik için zararı olmayan fitil (ovül) ve gerekirse kremler akıntı için reçete edilecektir.

Gebeliğin ilerleyen aylarında akıntı, vajina enfeksiyonu, idar yolu enfeksiyonu gibi her tür enfeksiyon erken sancı başlamasını tetikleyebilir yani erken doğum riski yaratabilir. Bu nedenle ileri gebelik aylarında fark edilen akıntı ve enfeksiyonlar  tedavi edilmelidir. Eğer patolojik bir akıntı değilse yani enfeksiyona bağlı olmayan normal bir akıntı ise bu durumda tedavi gerekmez.

Hamileliğin özellikle 5-9 ayları arasında görülen su gelmesi durumu bazen akıntı ile karıştırılabilir. Su gelmesi tamamen farklı bir durumdur ve akıntı ile karıştırılmamalıdır. Akıntı ve su gelmesi arasındaki fark hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Hamileliğin ileri aylarında ve doğuma yakın günlerde olan akıntıların her zaman su gelmesi ile karışabileceği akılda tutulmalıdır ve doktora başvurulmalıdır. Akıntı sanılan ve aslında su gelmesi olan bir durum gebelik ile ilgili tehlikeli sonuçlara ve erken doğuma neden olabilir, bu nedenle  akıntı görüldüğünde doktora başvurmak şarttır. Doğumun başladığını gösteren kanlı akıntı (nişan kanaması) hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


İlgili Konular:
- Hamilelikte Akıntı Normal Midir? Ne Zaman Başlar?
- Hamilelikte Vajinal Enfeksiyonlar
- Hamile Kalmayı Engelleyen, Zorlaştıran Faktörler


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"