ERKEN YAŞTA HAMİLELİK

KÜÇÜK YAŞTA (ADOLESAN) GEBELİKLER
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 10-19 yaş grubu adolesan olarak tanımlanmaktadır. Adolesan dönemin en büyük özelliği fiziksel, cinsel, psikolojik gelişimin tamamlanmasıdır. 20-29 yaş arası kadınlarla karşılaştırıldığında 18 yaş altı kadınlarda anne ölümleri ve gebeliğe bağlı sorunlara daha sık rastlanmaktadır.

Adolesanlarda hem gebelik öncesinde ve gebelik sırasında bakım eksikliği hem de doğum ve ebeveynlik için iyi hazırlık yapılmamasından dolayı, doğum ve doğum sonrası komplikasyon oranı daha yüksektir.

Ayrıca adolesanlarda pelvis (kalçanın kemik gelişimi) devam ettiğinden, yetişkin ölçülerine tamamen ulaşmamıştır. Bu yüzden zor doğum meydana gelebilir. Zor doğuma bağlı olarak fistül, idrar ve gaita (dışkı) kaçırma ve bunların bir sonucu olarak da sosyal izolasyon görülmektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde genç annelerde yetersiz beslenmeye bağlı anemi (kansızlık), düşük, erken doğum, gebeliğe bağlı ortaya çıkan hipertansiyon ve sezeryan oranı daha yüksektir.

15 yaşın altındaki kadınlardan doğan bebeklerdeki ölüm oranı 20 yaşın altındakilere oranla daha fazladır. Bu grupta anne karnındaki bebeklerde gelişme geriliği ve erken doğum sık görülmektedir. Düşük doğum ağırlğı olan bu bebeklerde daha fazla nörolojik hastalıklar görülebilir. Bu durum ileriki yaşamlarında zeka geriliği, serebral palsi, epilepsi (sara) gibi sinirsel bozukluklara neden olabilir.

Sonuç olarak adolesan yaşta cinsel ilişkide bulunmak veya evlenmek, adolesan gebeliği de beraberinde getirmekte anne ve çocuk sağlığı tehlikeye girmektedir. Bu nedenle adolesan dönemde gebeliklerin bir süre ertelenmesi çok önemlidir. Adolesanlar cinsel yolla bulaşan hastalıklar, gebelikten korunma yöntemleri ve beslenme gibi konularda danışmanlık almalıdır.


İlgili Konular:
Küçük Yaşta Hamilelik ve Doğum - Anne İle İlgili Riskler
- Küçük Yaşta Hamilelik ve Doğum - Bebekle İlgili Riskler
- Dünyanın En Genç Annesi
- İleri Yaşta Hamilelik


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"