CİNSEL İLİŞKİ SIRASINDA VEYA SONRASINDA KANAMA, LEKELENME

Adet zamanı olmamasına rağmen cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama olması anormal bir durumdur ve kesinlikle doktora başvurmayı gerektirir.

Sebepleri:
- Vajinal enfeksiyon (vajinit)
- Vajina içerisinde bir lezyon
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Cinsel ilişki sırasında vajinada yırtılma oluşması
- Erkeğin penisinden olan bir kanamanın vajinaya bulaşmış olması nadiren yanıltabilir ve kanamanın vajinadan olduğunu düşündürebilir
- Semende (menide) kan olması da aynı yanılgıya düşürebilir
- Servisit (rahim ağzı iltihabı)
- Servikal polip
- Servikal erozyon (rahim ağzında yara)
- Kanama bozuklukları ve bazı kan hastalıkları
- Rahim veya özellikle rahim ağzı kanseri de bu duruma sebep olabilecek en ciddi durumlardan birisidir. Rahim ağzı kanserinin bazen ilk belirtisi ilişki sonrası kanama olabilir.
- Nadiren idrar yollarından gelen kanama da vajinadan geliyor sanılarak yanılgı yaratabilir
- Gebelik varken ilişki sırasında kanama olması düşük tehtidi olabilir ve ileri gebelik aylarında bebeğin eşinin önde olması gibi durumlarda da ilişki ile kanama olabilir.

Hangi sebeple olursa olsun ilişki sonrasında kanama olması hemen doktora başvurmayı gerektiren şikayetlerden birisidir. Detaylı bir jinekolojik muayene ve bazı tahliller, ultrason sonrasında sebep aydınlatılacaktır.

İlişki sırasında kanamaya eşlik eden bir kasık ağrısı veya karın ağrısı varsa derhal doktora başvurmak gerekir. Yumurtalık kistleri ve kadın genital organları ile ilgili patolojiler ağrıya neden olabilir.

İlişkide kahverengi leke veya akıntı gelmesi:
Cinsel ilişki sırasında kahverengi veya kırmızı renkte akınrı veya lekelenme gelmesi aynı kanama olması gibi değerlendirilir, sebepleri ve tedavisi benzerdir. Beyaz veya sarı renkte akıntı olması ise genellikle enfeksiyona veya normal akıntıya bağlıdır. İlişki sırasında bir miktar berrak ve kokusuz akıntı olması normaldir. Ancak akıntı kahverengi veya kırmızımsı renkte ise, kötü kokulu ise doktora başvurmak gerekir.

İlk ilişkide kanama olması:
Kadının ilk cinsel ilişkisi sırasında az miktarda kanama ve ağrı olması normaldir, bu kanamanın uzun sürmesi ve her ilişkide sürekli tekrarlaması ve şiddetli kasık ağrısı eşlik etmesi normal değildir, doktora başvurmayı gerektirir. İlk ilişkiden hemen sonraki günlerde ikinci ve üçüncü ilişkilerde kızlık zarındaki (hymen) yırtık tekrar hasarlanabileceği için kanama tekrarlayabilir, bu durumda 1-2 hafta ilişkiye ara vermek zarın iyileşmesini sağlar. Eğer ara vermeye rağmen kanamalı cinsel ilişki oluyorsa dikiş gerektiren büyük bir yırtık olabilir, doktora başvurmak gerekir.

Tedavi:
Tedavi kanamaya yukarıdaki durumlardan hangisi sebep olmuşsa ona göre planlanır. Yukarıdaki sebeplerin tedavileri ilgili konularda anlatılmıştır.
Cinsel ilişki sırasında kanamaya neden olan rahim ağzında veya vajinadan iyşş huylu bir lezyon varsa (polip gibi) genellikle lokal anestezi altında bunun küçük bir operasyonla alınması yeterli olur. İdrar yolları ile ilgili bir patolojiden dolayı gelen kanama varsa üroloji uzmanına konsültasyon yapılır. Rahim ağzı ile ilgili şüpheli durumlarsa smear testi yapılır.


İlgili Konular:
- Cinsel İlişki Sırasında Ağrı Olması
- Adet Döneminde Cinsel İlişkiye Girmek


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"