HAMİLELİKTE BEL VE SIRT AĞRISI

GEBELİKTE BEL VE SIRT AĞRISI
Hamilelik sırasında en çok belirtilen şikayetlerdendir bel ağrısı ve sırt ağrısı. Bu şikayetler genellikle doğumdan 2-3 ay sonra kaybolur. Gebelik sırasında fetusun giderek büyümesi ve ağırlaşması bel ağrısının başlıca nedenlerindendir, bu nedenle bel ağrısı genellikle 5. aydan sonra meydana gelir. Diğer bir neden de gebelik sırasında vücuttaki bağlarda gevşemeye neden olan hormonların (relaxin) artmasıdır. Bu gevşemenin amacı bebeğin doğum kanalından rahat geçmesini sağlamaktır. Bu nedenle hamilelikte bel ağrısı çoğunlukla normaldir, nadiren normal olmayan bir durum veya hastalık bel ağrısına neden olabilir, örneğin bel fıtığı gibi.

Gebelik sırasında bel ağrısını azaltmak için alınabilecek önlemler:
- Uzun süre ayakta kalmamak ve uzun süre yürümekten kaçınmak.
- Çok ağır yükler kaldırmamak.
- Sizi rahatsız edecek pozisyonlarda uzun süre kalmamak
- Sırt kaslarını kuvvetlendirecek egzersizler yapmak.

gebelikte bel sırt ağrısı
Resmi büyütmek için üzerine tıklayın

Hamilelikte bel ağrısı düşüğe neden olur mu?
Hamilelikte normal bel ağrısı düşüğe neden olmaz, yani altta yatan bir hastalık ve patoloji yoksa bel ağrısı düşüğe neden olmaz. Tam tersi şekilde düşünmek doğru olur, düşük olan hastalarda bel ağrısı meydana gelebilir. Düşük ve kanama olan hastalar bel ağrısı hisseder ancak bu durumlar yoksa sadece bel ağrısı olan bir hastanın düşük riskinde artış söz konusu değildir. Bel ağrısının yanısına az da olsa kanama, lekelenme varsa bu durumda düşük tehlikesi neneniyle acilen doktor muayenesine başvurmak gerekir.

Hamilelikte bel ağrısı erken doğuma neden olur mu? Bebeğe zarar verir mi?
Erken doğum sancıları ve kasılmaları bazen sadece bel ağrısı şeklinde kendini belli eder. Hasta karnında hiçbir sancı hissetmediği halde sadece belinde ağrı hissedebilir. Bu nedenle gebeliğin 5. ayından sonra aniden başlayan ve ara ara gelip geçen bel ağrıları kasılma belirtisi olabilir, durumun netleştirilebilmesi için doktor muayenesi gereklidir. Yapılan muayenede kasılma (kontraksiyon) olmadığı, başka nedenlere bağlı bir bel ağrısı olduğu saptanırsa erken doğuma neden olmaz.
Gebelikte bel ağrısı erken doğum riski yoksa bebeğe direk bir zarar veremez.

Bel ağrısı bebeğin cinsiyetini gösterir mi?
Halk arasında bazen bel ağrısı ile bebeğin cinsiyeti arasında ilişki olabileceği şeklinde yanlış inanışlar olabilmektedir, bunun aslı yoktur. Bel ağrısı olmasının, şiddetinin veya ağrı şeklinin bebeğin kız-erkek olması ile hiçbir ilgisi yoktur.

Hamileliğin ilk aylarında bel ağrısı neden olur? Tehlikeli midir?
Bel ağrısı genellikle anne vücudunun ve karnın ağırlaşması nedeniyle 5. aydan sonra başlar. Hamileliğin ilk haftalarında ve ilk aylarında bel ağrısı alışıldık bir durum değildir ve gebelik dışında başka bir nedene (bel fıtığı, kas spazmı) bağlı olabilir, bu nedenle muayene gereklidir. Gebeliğin ilk aylarında olan bel ağrısı eğer kanama vb. yoksa gebelikle ilgili bir tehlikeyi düşündürmekten çok anneyle ilgili bir sağlık problemini düşündürür.

Bel ağrısı bel fıtığından kaynaklanıyorsa ne yapmalıyım?
Hamilelikte bel fıtığının öncelikle beyin cerrahisi uzmanı ve fizik tedavi uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Hamilelik boyunca buna karşı alabileceğiniz önlemler ve bazı hareket-egzersiz önerileri size verilecektir. Ağrı kesici olarak kesinlikle rastgele ağrı kesiciler kullanmamalı ve doktorunuza danışmalısınız. Hamilelikten önce bel fıtığı için kullandığınız ilaçlar ve ağrı kesiciler hamilelik sırasında kullanmaya uygun olmayabilir. Bitkisel ilaçlar, otlar, bitki kürleri vb. gebelikte denenmemelidir, sakıncalı olabilir.

Bel ağrısı ve akıntı, lekelenmenin birlikte olması?
Akıntı hamilelikte çok sık olan ve çoğunlukla normal bir durum olmasından dolayı bel ağrısı ise rastlantısal olarak birlikteliği olabilir. Ancak nadiren erken doğum sancıları  gibi durumlarda bel ağrısı şeklinde sancı olabilir ve su gelmesi oluyorsa buna sulu akıntı, lekelenme eşlik edebilir. Bütün bunların mutlaka doktor muayenesi ile ayırtedilmesi gerekir, bu nedenle akıntı ve lekelenme varlığında mutlaka acilen doktora başvurulmalıdır.

Hamilelikte bel ağrısı yaşayanlar doğumdan sonra da yaşar mı?
Eğer bel ağrısı hemileliğe bağlı normal bir bel ağrısı ise doğumdan sonra bir kaç hafta içinde tamemen geçer ve hayat boyu devam etmez. Doğumdan sonra geçmeyen ve devam bel ağrısı, sırt ağrısı şikayeti varsa bu hamileliğe bağlı değildir, bel fıtığı gibi başka bir nedene bağlı bel ağrısıdır, teşhisin netleştirilmesi için mutlaka doktor muayenesi gerekir. Özellikle bacakta uyuşma ve bacak ağrısı gibi bacağa vuran belirtiler varsa ağrının bel fıtığı kaynaklı olduğunu düşündürür. Kadının hamilelik sırasında sık bel ağrısı çekmesi doğumdan sonraki hayatında da bunu yaşayacağı anlamına gelmez.


İlgili Konular:
- Hamilelikte Bel Egzersizleri - Video İzle
- Hamilelikte Sırt Ağrısı İçin Egzersizler - Video İzle
- Gebelikte Bel Ağrısı Ne Zaman Başlar?
- Gebelikte Bel Ağrısı Nedenleri
- Gebelikte Bel Ağrısı Nasıl Geçer?
- Gebelikte Karın ve Kasık Ağrısı
- Gebelikte Çatı Kemiği Ağrısı
- Hamilelikte ve Doğumdan Sonra Kemik Erimesi
- Hamilelikte Bel Fıtığı
- Gebelik ve Romatoid Artrit


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"