DÜŞÜKTEN SONRA GEBELİK (TEKRAR HAMİLE KALMAK)

Düşük (abortus) sonrası 2-3 ay çiftlerin korunması ve hamile kalınmaması önerilir ancak daha erken hamile kalınmasının ekstra bir risk getirdiği araştırmalarda görülmemiştir. Düşükten sonra tekrar gebelik isteyen çiftler 2-3 ay süreyle kondom, geri çekme, doğum kontrol hapı, spiral gibi yöntemlerle korunabilirler. Hangi yöntemin uygun olduğu mutlaka doktor denetiminde kararlaştırılmalıdır.

Tekrar hamilelikte düşük yapma riski ne kadardır?
Düşük yapan bir hastanın daha sonraki gebeliğinde de düşük yapma ihtimali hiç düşük yapmamış bir hastaya göre daha yüksektir. Bu risk daha önce bir düşük yapmış kadınlarda %20, iki düşük yapmış kadınlarda %28, üç veya daha fazla düşük yapmış kadınlarda %43 olarak tespit edilmiştir. Ancak düşük yapmış hastalar tekrar hamile kaldığımda aynı durum kesinlikle meydana gelecekmiş gibi stres ve endişe yaratmamalıdır, rahat ve sakin olmalıdır çünkü düşük riskini arttıran faktörlerden birisi de strestir. Düşük erişkim yaştaki kadınların neredeyse yarısının başına gelen çok sık görülen bir gebelik komplikasyonudur, düşük yapan hastaların çoğunluğu daha sonra bebek sahibi olabilmektedir.

Her hamilelikte olduğu gibi düşük yapan hastaların da tekrar hamile kalmadan önce doktora başvurması gerekir. Bu kontrolde daha önce meydana gelen düşüğün sebebi biliniyorsa ona yönelik tedbirler alınır ve yeni gebelikte problem yaşanmaması için kaçınılması gereken risk faktörleri hastaya anlatılır.





İlgili Konular:
- Düşükler
Gebelikte Düşüğe Neden Olan Risk Faktörleri
Düşüğe Neden Olan Yiyecekler, Bitkiler, İlaçlar, Hareketler Var Mıdır?
Tekrarlayan Düşükler


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"