GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) ULTRASON BEBEĞE ZARARLI MIDIR?

Ultrasonografi (ultrason) yöntemi röntgen ışını içermeyen bir yöntemdir, sadece ses dagalarını kullanarak çalışır. Bu nedenle hamile veya diğer insanlarda dokuya bir zarar vermesi beklenmez. Gebelik sırasında yapılan ultrason muayenelerinin bebek (fetus) üzerinde herhangi bir yan etki riski taşımadığını gösteren birçok bilimsel araştırma vardır. Ultrason çok uzun yıllardır hamilelik takibinde kullanılan bir yöntem olduğu için bebek üzerine olası etkileri konusunda çok fazla tecrübe vardır. Bu tecrübeler ve bilimsel araştırmalar sonucunda bebeğe hiçbir zarar vermediği konusunda bildiriler çoktur.

Fazla sayıda ultrason yapılması riskli midir?
Her uygulama gibi ultrasonografi uygulamasının da gereksiz yere fazla yapılması hem maliyet olarak hem zaman olarak israf anlamına gelecektir. Bu nedenle sadece gerekli durumlarda ve gerekli sayıda gebelik boyunca uygulanmalıdır. Gebeliğin başından doğuma kadar uygulanan ultrason sayısı hastaya ve gebeliğin durumuna göre değişmekle birlikte ortalama 5 - 10 arasında değişmektedir, bazı gebeliklerde daha fazla da uygulanabilir.

İlgili Konular:
- Gebelikte Ultrason


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"