KÜRTAJ VAJİNAYA, RAHİME, YUMURTALIKLARA ZARAR VERİR Mİ?

Kürtaj çok sık uygulanan bir operasyondur. Kürtaj işlemi genellikle iki amaçla uygulanır:
1- Rahim içerisindeki gebeliğin çeşitli gerekçelerle alınması (isteğe bağlı veya bozulmuş gebelik, düşük sonrası kalan parça gibi...)
2- Hamile olmayan kadınlarda rahim içerisinden parça alma işlemine de kürtaj denir.
Bu iki işlem aynı aletlerle ve aynı şekilde yapılır, bu nedenle ikisine de kürtaj (küretaj) adı verilir, yani ikisi de aynı işlemdir ama rahim içerisinden alınan parça farklıdır.
Kürtaj işleminin nasıl yapıldığı hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz; kürtajın nasıl yapıldığını hangi aletlerin nasıl kullanıldığını anladıktan sonra aşağıda yazanları anlamak daha kolay olacaktır.

Kürtaj vajinaya zarar verir mi?
Kürtaj işleminde kullanılan aletler vajina içerisine yerleştirilen "spekulum" aleti içerisinden geçirilerek rahim ağzından rahim içerisine ilerletilir. Bu esnada vajina ile temas eden alet sadece spekulumdur. Spekulum her jinekolojik muayenede kullanılan metal veya plastikten üretilmiş alettir, vajina içerisini açarak görmeye yarar. Bu esnada aletler vajinaya temas etmez ve vajinada yırtılma, kanama veya başka bir zarar meydana gelemez. Kürtaj işlemi sonrasında hasta tamamen iyileştiğinde cinsel ilişkiye eskisi gibi girebilir. Vajinada genişleme veya daralma gibi cinsel ilişkiyi etkileyecek herhangi bir değişiklik olmaz.

Kürtaj rahime zarar verir mi?
Kürtaj ile rahim içerisinden gebeliğin alınması veya parça alınması normalde rahim duvarına veya rahim içerisine bir zarar vermez ancak çok çok nadiren rahim duvarları arasında yapışıklık meydana gelebilir (asherman sendromu) veya kürtaj işlemi sırasında rahim delinebilir. Rahimde oluşan küçük delik genellikle aşırı kanamaya sebep olmadan kendiliğinden iyileşir ve kapanır, nadiren karın içerisine kanama olması sebebiyle acil ameliyat gerekebilir.

Kürtaj yumurtalıklara zarar verir mi?
Kürtaj işlemi sırasında yumurtalıklara hiçbir şekilde temas edilmez. Kullanılan aletler yumurtalıklara temas etmez hatta yakınında bile bulunmaz çünkü yumurtalıklar rahimden yaklaşk 3-5 cm uzakta karın içerisinde yanlarda bulunur. Yumurtalıklarda kanama, hormonların azalması gibi herhangi bir tehlike kürtaj işleminde yoktur.


İlgili Konular:
- Kürtaj Nedir? Nasıl Yapılır?
- Kürtajın Riskleri Nelerdir?
- Kürtaj Hakkında Sorular ve Bilgiler


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"