GEBELİKTE (HAMİLELİLKTE) UÇAK, OTOMOBİL, OTOBÜS YOLCULUĞU

HAMİLELİK SIRASINDA YOLCULUK

Gebelikde en iyi yolculuk zamanı 14-28 hafta arasıdır. Bu dönemde erken gebelik sorunları çoğunlukla ortadan kalkmıştır. Daha sonraki dönemlerde ise hareket etmek ve uzun süre oturmak zordur, ayrıca erken doğum riskleri de artmıştır.

Otomobil veya OtobüsYolculuğu:
Günde 5-6 saatten fazla yolculuk yapmayınız. Otomobilde mutlaka emniyet kemerini takınız ve koltuğunuzu ön panelden mümkün olduğunca uzaklaştırınız. Hava yastığını devreden çıkarmayınız. Emniyet kemeri rahimin üzerinde durmamalıdır, bir kolu kalça hizasında alttan geçirilmelidir diğer kolu da göğüslerin arasından geçecek şekilde takılmalıdır.

Yolculuk sırasında en azından 2 saatte bir 5 dakika yürümeye çalışınız. Bu bacak damarlarınızda pıhtı oluşmasını ve şişmeleri engelleyecektir. Yanınızda mide bulantılarına karşı hafif atıştıracak şeyler (kraker gibi ) bulundurunuz.

Uçak Yolculuğu:
Gebelikte bir sakıncası yoktur. Doktorunuz özel bir sakınca veya kanama gib bir durum belirtmemişse ilk aylar dahil uçak yolculuğu yapılabilir. Çoğu hava yolları doğuma 1 ay kalana kadar gebelikte yolculuğa izin verir. Havaalanlarındaki metal dedektörlerden korkmayınız. Bunların bebeğinize veya size zararı yoktur. Uçakta sürekli emniyet kemeri takılı olmalıdır. Bol sıvı almak faydalı olabilir. Bacaklarınızı arada sırada harket ettirmek de hareketsizliğe bağlı damar tıkanıklığını önlemek açısından önemlidir.

Uçak firmaları genellikle 28 haftadan büyük gebelikleri doktor raporu olmadan kabul etmezler, 36 haftadan sonra rapor olsa bile kabul etmezler.

Uçak yolculuğı sırasında maruz kalınan kozmik radyasyon bebeğe zarar verebilecek dozun (20 millisievert - 2 rem) çok altındadır.

Gebelikte uçak yolculuğunun sakıncalı olabileceği durumlar:
- Erken doğum riski yüksek olduğu tespit edilen gebelikler
- Gebelikte tansiyon yüksekliği
- Gebelikte kanama
- Orak hücreli anemisi olanlar
- Önemli kalp hastalığı (siyanotik) olanlar


İlgili Konular:
- Gebelikte Araba Yolculuğu
- Gebelikte Araba Kullanmak
- Gebelikte Emniyet Kemeri Takılmalı mı?


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"