HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) NASIL BESLENİLMELİ?

HAMİLELİK DÖNEMİNDE NE ŞEKİLDE BESLENMELİ?
Hamilelik döneminde beslenmenin doğru ve bilinçli olması hem anne hem bebek sağlığı açısından önemlidir. Doğru beslenme ile uygun miktarda kilo almak hem gebelik döneminin ve doğumun daha rahat geçmesini sağlayacaktır hem de doğumundan sonra kiloların verilemesinin, vücudun eski haline dönmesinin daha kolay olmasını sağlayacaktır.

Öncelikle hamilelikte nasıl beslenmeli konusunda öncelikle halk arasındaki söyleniş şekli ile "hamileler iki can taşır bu nedenle iki kat yemelidir" kuralının yanlış olduğu bilinmelidir. Hamilelerin bu kadar çok yemesi faydadan çok zarar getirir. Bir hamilenin hamile olmayan bir insandan yaklaşık olarak günde 300 kilokalori fazla yemesi yeterlidir, bu da çok büyük bir fark değildir. Bu şekilde gebelikte ortalama 9-12 kilo alınması normaldir. Gebelikte kilo alınması konusunda ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


hamilelikte nasıl beslenilmeli
Resmi büyütmek için üzerine tıklayın

Hamileler nasıl beslenmeli?
Hamilelikte bol su tüketmek gerekir. Her gün 1-2 bardak süt içilmesi faydalıdır. Aşırı kilo almamak için fazla yağlı yiyeceklerden, hamur işlerinden çok tüketmemek gerekir.  Haftada 1-2 gün balık ve hergün az miktarda ceviz tüketmek omega 3 kaynağı olduğu için bebek açısından da faydalıdır. Sebze yemekleri ve meyve tüketimi hem sağlıklıdır hem de hamilelikte en sık görülen kabızlık şikayetini önleyecektir. Ancak aşırı meyve tüketiminden kaçınmak gerekir. Meyveler şeker kaynağı oldukları için aşırı kilo almaya sbeep olabilirler. Günde bir kaç meyveden fazla tüketilmemesi gerekir. Haftada bir kaç kere kızmızı et, tavuk yenilebilir. Vejeteryanların et tüketmemesi problem yaratmaz, baklagiller ve sebzelerden de gerekli besin maddelerini alabilirler. Tatlandırıcı, diyet, light içecek ve yiyecekler tüketilmemelidir. Çay, kahve aşırı miktarda tüketilmemelidir. Bunların dışında doktorunuz tarafından folik asit, vitamin ve demir ilaçları takviyeleri önerilmişse bunları da aksatmadan almanız gerekir. Gebelikte kullanılması gereken ilaçlar ve vitaminler konusunda ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Hamilelikte beslenme konusunda daha ayrıntılı bilgilere aşağıdaki linklerden ulaşabilrisiniz.


İlgili Konular:
- Gebelikte Beslenme
- Gebelikte Faydalı ve Zararlı Besinler, Yiyecekler, İçecekler
Hamilelikte Diyet Yapılır Mı?


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"