DOĞUMDAN SONRA KİLO VERMEK VE EGZERSİZ

DOĞUM SONRASI ZAYIFLAMAK VE EGZERSİZ
Gebelik boyunca her anne adayı muhakkak az veya çok kilo alır. Alınan bu kiloların annenin gebelikten önceki kilosuna ve vücut yapısına bağlı olarak düzenli ve orantılı bir şekilde alınması önemlidir. Bu nedenle anne adayları gebelik boyunca dengeli beslenme kurallarına dikkat etmelidirler, doktorlarının tavsiye ettiği şekilde beslenmeye ve uygun miktarda kilo almaya özen göstermeliler. Bu konular hakkında deyalı bilgilere gebelikte beslenme ve gebelikte fazla kilo almanın zararları konularına bakarak ulaşabilirsiniz. Gebelik sırasında aşırı kilo alan annenin doğumdan sonra kilo vermesi de zor ve uzun sürecektir. Normali gebelik sırasında 9-12 kilo arasında almaktır ancak annenin kilosu zayıfsa daha fazla alabilir. Lohusa anne doğumdan sornaki ilk hafta en az 5 kilo kaybeder, bu bebeğin ve suyunun ağırlığıdır ve bir miktar da annenin verdiği kilodur.

Doğumdan sonra kilo vermenin birinci püf noktası gebelik sırasında uygun miktarda kilo almak ve gebelik sırasında dengeli beslenmektir. Gebelikte ne kadar düzenli ve sağlıklı beslenilirse, aşırı kilo almamaya özen gösterilirse gebelikten sonra kilo vermek de o kadar kolay olacaktır. Gebelik sırasında yapılan egzersizler de hem gebelik sırasında uygun kilo alınmasını sağlar hem de doğumdan sonra daha rahat kilo verilmesine yadımcı olur, annenin vücut şeklini korur.

Doğumdan sonra annenin düzenli ve doğru emzirmesinin faydalarından birisi de kilo vermesine yardımcı olmasıdır. Düzenli ve sık emziren anne günde bebeğe en az 500 cc süt verir ve bu sayede de yaklaşık 500 kilokalori enerji kaybeder. Bebeği emziriyorum sütüm çok olsun maksatıysa aşırı beslenme yerine uygun miktarda doğru beslenme tercih edilmelidir. Belli bir miktardan fazla beslenmenin ve belli bir miktarda fazla su veya sıvı almanın süt miktarına bir etkisi olmadığı bilinmektedir bu nedenle gereğinden fazla beslenmek sadece annenin aşırı kilo almasına sebep olacaktır.

Doğumdan sonra her insanın yapması gerektiği gibi dengeli ve sağlıklı beslenerek aldığınız kiloları yavaş yavaş verirsiniz ve yaklaşık 6-8 ay sonra tam formunuza kavuşursunuz. Doğrusu bu şekilde yavaş yavaş vermektir, hiçbir zaman birden hızlı şekilde aşırı kilo vermek önerilmez.

Doğum sonrası dengeli beslenmek için dikkat edilmesi gerekenler:
- Tatlı ve hamurişi türü yiyecekleri mümkün olduğunca azaltın
- Kuruyemiş çok az tüketin
- Gün içerisinde uzun süre aç kalarak sonra birden fazla miktarda yemek asla yemeyin!
- Bunun yerine sık aralıklarla az miktarda yemek yemeye özen gösterin
- Ekmeği az miktarda tüketin
- Yağlı yiyeceklerden uzak durun
- Hamburger gibi fastfood yiyeceklerden uzak durun
- Sebze yemeklerini ağırlık verin, bol sebze tüketin
- Aşırı meyve tüketiminden kaçının
- Bol su tüketin


Doğumdan sonra egzersiz:
Doğumdan sonra kilo vermek için sadece dengeli beslenmek de yeterli olabilir ancak egzersiz hem kilo vermenize yardımcı olacaktır hem de gebelik sırasında bozulan vücut şeklinizin düzelmesini sağlayacaktır, daha sıkı ve güçlü vücudunuz olmasını sağlayacaktır, bu nedenle şarttır.
Normal doğumdan sonra bazen fazla dikiş olduğunda ağrılar olabilir, ağrılar geçtikten sonra ortalama doğumdan 1 hafta sonra egzersize başlayabilirsiniz, kendinizi iyi hissediyorsanız daha erken başlayabilirsiniz. Sezaryenden sonra doktor kontrolleriniz normalse, kendinizi iyi hissettiğinizde ortalama ameliyattan 1 ay sonra egzersize başlayabilirsiniz.
Egzersiz yemekten hemen sonra yapılmamalı, yemeğin üzerinden 1-2 saat geçmesi beklenmelidir.
Egzersiz olarak gebelikte olduğu gibi en çok önerilen ve en kolay egzersiz yürüyüştür. Günde yarım saat orta tempoda yürüyüş yeterlidir. Bunun yanı sıra karın kaslarının güçlenmesi için günde 1 kere yapabildiğiniz kadar mekik çekmek karın bölgesinin sıkılaşmasına çok faydalı olacaktır. Kol bacak ve sırt bölgelerini çalıştıran diğer egzersiz hareketlerini de yapabilirsiniz. Doğumdan sonra vücudun normal formuna dönmesi açısından en önemli bölgeler karın, bel bölgeleridir. Hergün veya iki günde bir hafif tempoda koşu da vücudun ve karın bölgesinin forma girmesinde çok faydalıdır, koşuyu dışarıda veya koşu bandında yapabilirsiniz. Doğum sonrası en uygun ve faydalı sporlardan birisi de yüzmedir.

Korse kullanmanın karnınızın forma girmesinde bir faydası yoktur ancak zararı da yoktur, ancak uzun süre kullanmaktan kaçınmalısınız, günde 2-3 saatten fazla kullanmamalısınız.

Buradan yazılanlar sadece doğum yapan annelerin değil her insanın uyması gereken basit sağlıklı yaşam kurallarıdır. Bu kurallara rağmen normal kilonuza dönemiyorsanız veya kilo alıyorsanız veya tansiyon, şeker gibi herhangi bir sağlık probleminiz varsa diyetisyeninize ve doktorunuza danışmalısınız, danışmadan egzersiz ve diyet yapmamalısınız.

İlgili Konular:
Doğumdan Sonra Karın Toparlama Egzersizleri - Video İzle
- Sezaryen Sonrası Karın (Göbek Eritme) Egzersizleri
Gebelikte Egzersiz
- Gebelikte Beslenme
- Gebelikte Kilo Alımı









KONU İLE İLGİLİ SORULAR

Doğumdan sonra spor yapmak dikişlerimde açılmaya neden olur mu?
Normal doğum veya sezaryen sonrası doktorunuz dikiş yerilerinizde iyileşme sağlandığını belirtmişse ve spora izin vermişse iyileşen dikişlerde artık tekrar açılma gibi bir durum olmaz.

Doğumdan sonra egzersiz yapmak sütümü azaltır mı?
Hayır azaltmaz.

Ben zaten zayıf bir hamileyim, yine de doğum sonrası egzersiz yapmalı mıyım?
Doğum sonrası egzersiz sadece kilo vermek amaçlı önerilen bir durum değildir. Zayıf annelerin de kilo kaybetmeyecek şekilde ve dikkatli beslenerek uygun egzersiz veya spor yapmaları önerilir.


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"